Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de d'octubre del 2012 | 19:04
Crònica · Euskal Herria
Antoni Batista
Periodista i escriptor

Euskadi, primera victòria nacional abans de les urnes

Des d'avui i fins a la celebració d'eleccions a Euskal Herria, Antoni Batista, periodista i expert en la realitat política del País Basc, analitzarà per a Tribuna.cat el procés electoral i el canvi que s'hi desenvoluparà al territori.

El PNB obtindria 27 escons.

Heus ací la primera de les cròniques. Totes les enquestes, sense distinció del cristall amb què es miren, donen com a segur que a les eleccions del 21 d'octubre el PNV i EH Bildu es disputaran primera i segona plaça. Això representa una primera victòria en clau nacional: partits sobiranistes protagonitzaran la dialèctica poder-oposició, mentre els partits d'obediència espanyola, PSE i PP, quedaran als flancs.

És més victòria si la contrastem amb la situació actual, de govern del PSE sustentat pel PP, amb l'esquerra abertzale fora del Parlament i el PNB desplaçat del poder tot i haver guanyat amb comoditat les eleccions de 2009. I ho és més, sobretot, per la força simbòlica de normalització de país, de debat dreta-esquerra –per entendre'ns— en clau nacional. 
L'esquerra abertzale al capdavant, amb la força de la lehendakaritza, empenyeria el PNB cap el sobiranisme a curt termini"
Un pas més, contemplat a priori tant pel PNB com per EH Bildu, seria un gran acord entre ells cap el dret a decidir, sobre un programa social de mínims acceptables per dues corrents d'opinió que tanmateix analitzen i diagnostiquen la crisi des de pols ben oposats.

Una fórmula transitòria, expliquen fonts de les dues formacions, seria l'acord sobiranista amb una geometria variable puntual en els temes socio-econòmics, la qual cosa evitaria d'altra banda que l'oposició s'homogeneitzés en l'espanyolisme i que si més no el socialisme, ben arrelat a la marge esquerra del Nervión, pogués marcar perfil propi i vacunés contra el xoc de trens identitari que ja branda l'unionisme mediàtic.
L'escenari del dret a decidir sembla assegurat"
Serà en qualsevol cas decisiu per a l'endemà de les eleccions qui aconsegueix la pole. L'esquerra abertzale al capdavant, amb la força de la lehendakaritza, empenyeria el PNB cap el sobiranisme a curt termini, tot i que el PNB, tradicionalment més sobiranista que CiU, en aquests moments ha vist que els prudentíssims socis catalans els feien el sorpasso. L'escenari del dret a decidir sembla en qualsevol cas assegurat. Qui va teoritzar l'àmbit basc de decisió, per cert, va ser el dirigent jeltzale Juan Mari Ollora, també el gran teòric del Pacte de Lizarra-Garazi, inexcusable precedent del front nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat