Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de de juny del 2011 | 16:43
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

Síria: els alauites fan neteja de sunnites i preparen un mini Estat propi

La matança de manifestants pacífics a Síria no s'atura. Passa del miler de morts i ningú no fa res més que mirar-s'ho, alguns formulen condemnes verbals com a màxim. El règim baasista del president Assad té llicència (internacional) per matar.

Ara bé, aquest règim està basat en la minoria religiosa dels alauites (12% dels 21 milions de sirians), que són una branca dels musulmans xiites. Les últimes informacions procedents del Líban -ja que la premsa internacional no pot entrar a Síria- indiquen que els moviments de les forces militars del règim semblen destinades a crear una zona territorial "neta" pels alauites, i per aquesta raó s'estarien produint en les últimes setmanes desplaçaments massius de la població sunnita, part de la qual es refugia en la veïna Turquia. La repressió dels centenars de milers de manifestants pacífics que demanen democràcia va acompanyada d'una política de neteja de sunnites en favor dels alauites.

En teoria, el règim de Síria està dirigit pel partit Baas, socialista i nacionalista àrab. A la pràctica, la minoria religiosa alauita té el control polític i domina les forces armades, sota la direcció de la família Assad. L'actual president és fill de l'anterior i, per tant, podem parlar d'una dinastia de poder sota la capa del socialisme i el nacionalisme àrabs. Germans, cunyats, gendres i altres familiars del president formen part de la cúpula dirigent econòmica, política i militar. Tots són alauites, com la gran majoria dels alts funcionaris i comandaments militars, en un país de majoria sunnita.

La població de Síria és àrab excepte un 10% que és kurda -el que representa prop de dos milions. Com que el règim és nacionalista àrab, aquest va privar de la seva nacionalitat a uns 300.000 kurds. En diverses ocasions -a vegades fins i tot aprofitant un partit de futbol- aquesta població s'ha revoltat i ha estat reprimida. En canvi, hi ha altres minories com els cristians (10% de la població) i drusos (8%), una altra branca dels xiites, tots ells àrabs, que han estat tractats com aliats dels alauites, és a dir, del règim.

La tàctica de la neteja ètnica
El germà del president, Maher Assad, dirigeix un seguit d'unitats militars formades quasi exclusivament per alauites, que són la guàrdia pretoriana del règim i les encarregades de la repressió més dura. Són aquestes unitats les que estan fent la neteja de sunnites a les zones frontereres amb el Líban i Turquia per tal de crear, a la franja costanera del país i les muntanyes que l'envolten (la regió de Jabal Ansariya), una zona de seguretat per a la població alauita.

Les operacions militars consisteixen en bombardejar les poblacions sunnites dient que hi ha grups armats per tal que la gent fugi i, abans que els militars ocupin aquestes poblacions, bandes armades d'alauites expandeixen el terror (violacions, saquejos, destrucció de collites...) per acabar de buidar-les de sunnites, segons informen testimonis de la gent que ha fugit a Turquia. És una tàctica molt semblant a la que van fer servir els militars serbis a les ordres del president Milosevic a l'antiga Iugoslàvia per fer la neteja ètnica de regions senceres de Bòsnia i Croàcia, per tal de poder annexionar-les a Sèrbia.

Ara bé, al llarg del temps els alauites han anat migrant cap les grans ciutats del país (Damasc, Hama, Homs, Alep), de majoria de població sunnita, i a les ciutats de la costa hi viuen molts sunnites. El règim podria estar preparant una mena de mini Estat alauita, i per això ha distribuït armes en els pobles on viuen els alauites. Però els manifestants que demanen democràcia han evitat en tot moment caure en provocacions de caire comunitari i els joves que volen un canvi de règim son de totes les religions i ètnies (àrabs i kurds, sunnites, drusos, cristians i alauites).

Turquia tem el contagi
Aquesta política està causant neguit a Turquia perquè l'aparició d'un mini Estat alauita a les seves fronteres seria veí de la seva província de Hatay (Alexandretta pels sirians), on viuen uns 400.000 alauites àrabs. Aquesta regió turca habitada per àrabs ha estat reivindicada durant molts anys pels sirians com a territori propi. I si els kurds de Síria també formessin un mini Estat, farien créixer les dificultats que Turquia ja té amb la seva minoria kurda (uns 15 milions de persones). L'estratègia del règim baasista-alauita consisteix en intentar dominar tot el país amb la repressió, però si això no fos possible, poder replegar-se a la zona alauita (una nova Líbia?).

Aquest règim, que podem qualificar d'estalinista, és irreformable, qualsevol canvi dins del poder polític i financer seria fatal per a la seva continuïtat i, per aquesta raó, està disposat a seguir matant. No hi ha risc de que el règim pateixi una intervenció internacional amb lñ'objectiu de parar-li els peus. La majoria de governs pensen que és millor boig conegut que savi per conèixer, i ja els hi està bé la continuïtat del president Assad, la seva família i la seva minoria religiosa. Ha quedat clar, doncs, que faran servir totes les armes de què disposen per acabar amb l'oposició.

Han tancat les fronteres als periodistes de tot el món i no retrocedeixen per res, ni ni per ridícul. Un exemple ha estat la cadena de televisió pública que ha donat imatges dels manifestants dient que festejaven el retorn de les pluges després d'una època de sequera, o la declaració d'un membre del règim segons el qual agents provocadors s'amaguen dins dels taüts de les víctimes de les manifestacions per sortir i disparar contra els qui van a l'enterrament, o l'explicació d'un diari del govern afirmant que agents provocadors reben les ordres codificades amb les xifres que surten al butlletí metereològic de la cadena de televisió Al-Jazzira. Tot plegat no fa res més que fer sortir més gent al carrer a demanar la fi del règim.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat