Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de setembre del 2014 | 18:17
Opinió
Antoni Reig
Periodista

Ens hem quedat sense majoria silenciosa

Un dels efectes col·laterals de l'11 de setembre d'enguany ha estat que ens hem quedat sense la majoria silenciosa que, segons el govern espanyol, existia a Catalunya. En el seu argumentari en contra del procés català cap a la independència, el govern espanyol i el partit que el sustenta, el Partit Popular, en els dos últims anys havia elaborat la teoria --i l'havia expandit per tot l'Estat espanyol a través dels mitjans de comunicació-- que les massives i enormes manifestacions en favor de la independència de Catalunya del 2012 i 2013 no representaven més que els mobilitzats i que existia una majoria de població que s'havia quedat a casa.

Es deixava entendre que aquesta població que no sortia al carrer, la majoria silenciosa, era contrària als objectius de les manifestacions i favorable a la unitat de l'Estat espanyol.

Amb aquest argument es pretenia menysvalorar la gran quantitat de gent que s'havia manifestat i el govern i el PP (i la seva marca blanca a Catalunya dita Ciudadanos) es presentaven com els representants d'aquesta suposada majoria silenciosa.

Així, intentaven justificar el seu immobilisme polític per poder seguir ignorant la força creixent del procés català cap a la independència. Després de tot, segons la teoria de la majoria silenciosa, els partidaris del procés no eren més que una minoria.
1.800.000 persones a la V de Barcelona i entre 3.000 i 7.000 a Tarragona. El ridícul polític no podia ser més espantós"
Però aquest any han comès un error polític en celebrar el mateix dia 11, a Tarragona, una manifestació en favor de la unitat de l'Estat espanyol. Els convocants eren els de la teoria de la minoria silenciosa, és a dir, PP i Ciudadanos, amb l'afegitó de grups d'extrema dreta i la socialista Carme Chacón.

El resultat no pot haver estat més clar. Les xifres, la realitat, són inqüestionables: 1.800.000 persones a la V de Barcelona i entre 3.000 i 7.000 a Tarragona. El ridícul polític no podia ser més espantós. Ha quedat clar que la minoria silenciosa era un invent anunciat als quatre vents per la vicepresidenta del govern espanyol i repetit una i altra vegada pels membres del seu partit i els de la seva marca blanca.
Quines penques que els que aproven les lleis que fan possibles els desnonaments parlin de fractura social referint-se al procés"
Ara sabem que l'onada independentista continua creixent any rere any i que els seus oponents, tot i disposar de la força i potencia de l'Estat, són incapaços de mobilitzar fins i tot a la seva gent, als seus electors. Aquest 11 de setembre ha fet desaparèixer (o reduir fins a 7.000 persones com a molt) la suposada majoria silenciosa. Els aparells de l'Estat que estan treballant en contra de les aspiracions majoritàries del poble català estan obligats a renovar el seu argumentari, a inventar-se noves mentides i teories extravagants.

L'última, de moment, es diu fractura social. Quines penques que els que aproven les lleis que fan possibles els desnonaments, que han portat a la pràctica les polítiques que deixen a centenars de milers de persones sense poder pagar els rebuts de la llum, el gas o l'aigua, que han empobrit a les classes mitges, parlin de fractura social referint-se al procés català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat