Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de de novembre del 2015 | 13:20
Crònica · Internacional

S'obre un nou escenari de negociacions de pau per al moviment kurd

La formació prokurda i d'esquerres Partit Democràtic dels Pobles (HDP) obté 59 escons en les passades eleccions legislatives celebrades a Turquia.

Tot i la victòria per majoria absoluta dels islamistes, l'HDP ha estès la mà al nou govern per reprendre el procés de pau kurd. "La nova legislatura hauria de portar una iniciativa basada en la solució, la negociació i el diàleg", enunciava un comunicat postelectoral de l'HDP i altres organitzacions pròximes al moviment kurd.

El procés de pau encetat el 2013, quan l'AKP i l'HDP van firmar un full de ruta cap a la resolució, va quedar truncat al juliol quan el PKK va anunciar la fi de l'alto el foc unilateral i va acusar Ankara de desinterès en la pau. Poc després, el PKK va matar dos policies i va acusar l'AKP d'afavorir la matança de 33 activistes a mans de l'Estat Islàmic. Des d'aleshores, la violència i les morts s'han anat incrementant.

En un hipotètic nou escenari de negociacions, està per veure el paper que hi pot tenir l'HDP, tenint en compte que l'AKP s'ha quedat a 13 escons de poder convocar un referèndum sobre la reforma constitucional que proposa i que introdueix canvis en el sistema presidencial. Això podria lligar la resolució política del conflicte kurd a la voluntat d'Erdogan de reformar la carta magna per canviar el sistema presidencial.

Però el cert és que el moviment kurd està dividit: d'una banda, els defensors de la lluita armada, encapçalats per la cúpula del PKK, i de l'altra, els partidaris del diàleg que defensen la majoria de membres de l'HDP. A Cizre, una de les ciutats kurdes que es va revoltar aquest estiu contra el govern turc, s'han fet forts les Joventuts Patriòtiques Revolucionàries-Moviment (YDG-H), una organització nascuda el 2014 que ha esdevingut el braç urbà de la guerrilla kurda PKK. La majoria dels seus membres són joves que han crescut en un ambient de violència extrema. Al principi, les YDG-H actuaven com una mena de kale borroka, però amb el temps han passat a fer guerrilla urbana i executar enemics amb armes lleugeres i explosius improvisats.

L'HDP, per la seva banda, critica la decisió dels milicians de posar fi unilateralment a l'alto el foc amb motiu de les eleccions i creuen que els ha perjudicat electoralment, mentre que des del PKK defensen que "Si no fos per la nostra lluita, l'HDP no hauria aconseguit ni el 5% dels vots".

Ara que l'esquerra prokurda de l'HDP ha estès la mà al govern d'Erdogan per tornar al procés de pau, caldrà veure quin serà el paper del PKK i també el del seu carismàtic
líder, Abdullah Öcalan, actualment empresonat, de qui s'ha dit que està disposat a acceptar el sistema presidencial proposat per Erdogan a canvi de la pau.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat