Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de juny del 2014 | 18:53
Crònica
Àlex Calvo
Expert en seguretat i defensa a l'Àsia i catedràtic convidat a la Universitat de Nagoya (Japó)

Les banderes espanyoles a Catalunya el dia de després

Un dels aspectes pràctics de la proclamació de la independència és què fer amb els milers de banderes espanyoles presents al Principat. És imprescindible que la independència es visualitzi immediatament, especialment en aquesta època gràfica que ens ha tocat viure, però per altra banda cal evitar caure en provocacions innecessàries.

Si Espanya fos una democràcia, es pactaria com procedir a la retirada d'aquestes banderes, però com que Madrid es nega a retirar-se de Catalunya de comú acord cal que anem pensant com fer-ho. Heus ací una breu proposta d'actuació:

a) Edificis de la Generalitat, ajuntaments, i altres administracions catalanes. Han de ser retirades immediatament, de forma respectuosa, i evitant qualsevol escarni o dany material a les mateixes. Cal fer-ne un inventari i procedir a emmagatzemar-les, per si més endavant se n'acordés amb Espanya el seu retorn (per exemple com a part d'un acord sobre el deute nacional espanyol). Com a excepció, cal conservar-ne les que es considerin necessàries per a usos protocol.laris normals, com ara visites oficials d'alts càrrecs espanyols.

b) Edificis de l'administració de l'estat a Catalunya. Cal retirar-les i emmagatzemar-les de la mateixa forma a mida que la Generalitat ocupi aquestes instal.lacions. És molt possible que Espanya es negui a retirar-se d'algunes instal.lacions clau, o àdhuc n'ocupi d'altres, en un intent d'obstaculitzar la consolidació i el reconeixement de l'estat català, i en aquest escenari cal evitar deixar-se provocar, encara que això suposi tolerar provisionalment la presència d'algunes d'aquestes banderes.

Per altra banda, cal donar marge als responsables sobre el terreny de la recuperació de cada una d'aquestes instal.lacions per a que si ho consideren adient negociïn i arribin a acords puntuals per a facilitar-ne la retirada de l'administració espanyola (per exemple, si un alt funcionari desitja tornar a la seva Espanya natal amb la bandera del seu despatx se li ha de permetre).

c) Banderes espanyoles a hotels. Poden romandre-hi si formen part d'un conjunt més ampli que inclogui un mínim de 20 banderes nacionals, sense que ocupin cap lloc destacat entre les mateixes.

d) Domicilis particulars i entitats privades. Poden romandre-hi, quedant emparades pel dret fonamental a la llibertat d'expressió.

e) Banderes d'interès històric. Si hi hagués qualsevol bandera espanyola d'interès històric o artístic, cal tractar-la d'acord amb aquestes característiques i la normativa corresponent.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat