Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 17 de de novembre del 2011 | 18:36
Crònica · País Valencià

Fabra assenyala el camí

El PSOE no s'està de criticar el PP pel que consideren una ocultació del programa de manera deliberada. Les retallades que caldrà fer, segons han convingut els populars, són convenientment obviades en aquesta campanya electoral que ara acaba.

València · Mariano Rajoy vol arribar a la Moncloa resseguint la línia que fa tres anys i vuit mesos que guia la seua trajectòria: poc soroll, silenci absolut, i que la crisi econòmica i financera liquide el govern socialista, tal com ha passat a tot de països europeus.

En aquest sentit, sobten declaracions com la del president valencià, Alberto Fabra, que ahir es va mostrar massa directe, excessivament sincer. Si els populars aconsegueixen el poder espanyol aquest diumenge, com sembla del tot previsible, Fabra ha avançat que Rajoy haurà de prendre "decisions difícils i potser n'hi haurà que no ho entendran gens". Massa por, la que Fabra ha transmès als pocs electors indecisos que encara queden.

Segurament no decantarà el vot cap a les formacions progressistes valencianes i encara menys causarà cap impacte al resultat global de l'estat, però l'afirmació és simptomàtica d'hom que sap com està la cosa per dins. "Governar ja és això: prendre decisions adequades per tal que aquest país isca endavant; si no ho ha fet el govern socialista, caldrà que ho faça un de nou, que tinc clar que serà del PP", ha asseverat el cap del Consell.

A Fabra ja li va bé que el PP de Rajoy generalitze unes retallades que tothom ensuma però de les quals pocs en coneixen l'abast

La declaració de Fabra venia a compte d'una altra que havia fet la secretària general del PP espanyol, María Dolores de Cospedal, que alhora és la presidenta manxega. Segons va dir, "alguns que fins ara no han badat boca i han callat protestaran de valent quan el nou govern diga tot allò que caldrà fer". Una declaració encara més preocupant que no la del president valencià, sense dubte. Fabra reblava el clau i confirmava el parer de Cospedal, en el sentit que "si algunes persones esperaven que arribara el Partit Popular per tal de fer manifestacions al carrer, no hi ha res a fer". "Cal fer allò que toca", va reiterar Fabra ahir, "i tinc la certesa que el PP actuarà en conseqüència només arribe a l'executiu".

A Fabra ja li va bé que el PP de Rajoy generalitze unes retallades que tothom ensuma però de les quals pocs en coneixen l'abast. La prima de risc espanyola, pels aires aquests dies, pot ser l'excusa definitiva perquè els conservadors espanyols acaren una reforma profunda de l'estat del benestar, que de fet condensa bona part dels pressuposts públics. Fabra sap del cert què hi ha, perquè el País Valencià arrossega un deute que espanta i no hi ha ni un clau a la caixa per pagar els proveïdors, molts dels quals ja no podran ser-ho mai més a causa de la fallida a què s'han vist sotmesos per l'ofegament econòmic a què els ha sotmès el Consell.

Dia rere dia sembla més probable que les retallades arriben al camp social, que concentren el 83% del pressupost de la Generalitat Valenciana

Una entrada d'impacte de Rajoy, amb mesures cridaneres o fins i tot més dures de les que el maig del 2010 va adoptar José Luis Rodríguez Zapatero, seria la coartada perfecta per encetar el meló al País Valencià. De moment, els consellers que han deixat anar la necessitat imperiosa d'atènyer reformes profundes (com és el cas del conseller de Justícia, Jorge Cabré, que va suggerir la possibilitat d'establir un sistema de copagament al sistema judicial valencià; o el responsable de la cartera de Sanitat, Luis Rosado, que ha anat encara més enllà en afirmar que els hospitals públics que havian dissenyat el PP valencià no es construiran per tractar-se d'un "luxe") han estat pertinentment corregits per Fabra, que de bon començament va assegurar que no hi hauria cap afectació a la sanitat i l'ensenyament. En canvi, dia rere dia sembla més probable que les retallades arriben al camp social, que concentren el 83% del pressupost de la Generalitat Valenciana.

A partir de diumenge a la nit, i sobretot des que Rajoy prenga possessió com a nou president espanyol, aquestes pors s'esvairan per complet i surarà, per fi, el discurs que marcarà l'agenda política espanyola (i valenciana) dels propers anys. Fabra compta els minuts que resten perquè això passe.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat