Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de d'abril del 2012 | 16:12
Crònica · País Valencià

Puig pren les regnes

Ximo Puig ja exerceix com a nou secretari general del PSPV-PSOE, i la seua primera mesura important (l'elecció del nou síndic a les Corts) deixa clar que vol persones de la seua màxima confiança al capdavant dels grups socialistes a les institucions.

Ximo Puig i Jorge Alarte.

València · Antonio Torres, veterà diputat a les Corts valencianes, serà el nou portaveu parlamentari en substitució de Jorge Alarte, que va presentar la seua dimissió l'endemà de clausurar-se el 12è congrés nacional del partit. Un conclave en què Alarte tan sols va obtenir el 34% dels vots dels 525 delegats, mentre Puig en fidelitzava el 61%. I tal com havia assegurat, no volia ser síndic del grup parlamentari sense ostentar, alhora, la condició de secretari general.

La decisió de situar Torres al càrrec opositor més visible que hi ha no es pot deslligar de la resolució del congrés, que va tancar-se amb una direcció amplíssima en què es compten 69 membres, quan l'anterior només en tenia 33. Aquesta voluminositat va permetre l'entrada de persones properes als quatre aspirants a la secretaria general: a més de Puig i Alarte, Francesc Romeu i Manolo Mata. Al mateix temps, però, va obligar Puig a situar en un lloc preeminent Romeu (l'únic dels tres precandidats restants que va fer pinya amb ell a darrera hora), que ha assumit una vicesecretaria amb rang de portaveu.

Una posició de molta visibilitat que pot enfosquir el paper de Puig, que a més haurà de passar dos dies a la setmana a Madrid com a diputat al Congrés que és. Alarte no el va incloure a les llistes a les Corts del 2011 per por que hi esdevinguera un contrapès i perquè no tinguera ambicions internes. Una estratègia tan errada com la que el 2007 va dissenyar Joan Ignasi Pla amb Alarte mateix, a qui va apartar de la cambra valenciana per por a tenir-hi competència. Alarte fou secretari general del setembre del 2008 al maig del 2011 sense ser diputat a les Corts, i ara Puig (que acumulava tres legislatures consecutives al parlament autòcton) es troba en la mateixa circumstància, que no podrà capgirar fins les properes eleccions valencians, previstes, en principi, per la primavera del 2015.

Puig ha volgut evitar més rivals a les primàries obertes que se celebraran la tardor del 2014 i a què ja ha dit que pensa concórrer-hi. Romeu també sembla clar que es presentarà i Manolo Mata ha dit als seus que pensa fer igual. Fins i tot Leire Pajín podria sumar-s'hi, i repetir unes primàries tan renyides com les del 1998, quan Joan Romero, Antoni Asunción i Clementina Ródenas hi van optar.

Aquell resultat fou molt ajustat, i el de setze anys més tard podria ser-ho tant o més. Per això mateix, perquè ja en té prou amb dos o tres possibles rivals, Puig no ha volgut nomenar portaveu parlamentari els tres més bons oradors de què consta el grup socialista de les Corts valencianes: Ángel Luna (que fins i tot podria haver-se negat, atesos els lligams d'amistat que manté amb Alarte) i els també alartistes (però de més baixa intensitat), Rafael Rubio i Cristina Moreno. Cap d'ells no hi ha accedit, presumptament, pel risc que agafaren massa repercussió pública i es pensaren capaços de derrotar el secretari general a unes primàries en què per primera vegada participaran no sols els afiliats, sinó també els simpatitzants.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
La fotografia · Política
Cimera dels presidents català i valencià per fer front comú pel Corredor Mediterrani
La fotografia · Política
Els presidents Puigdemont i Puig acorden la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal9
Crònica · País Valencià
Alarte, al filferro
Notícia · Llengua
Les Corts Valencianes s'apunten al Voluntariat pel Valencià
Crònica · País Valencià
Totes les cantimplores per Alarte
Crònica · País Valencià
Asunción a l'atac
Crònica · País Valencià
L'Estatut caduc i la clàusula fantasma
Crònica · País Valencià
Un govern que és l'oposició
Crònica · País Valencià
La reforma de la reforma
Crònica · País Valencià
L'escalada de Pajín
Indica publicitat