Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de de maig del 2015 | 16:54
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Ciutadans: reaccionaris genuïnament catalans

El ciberactivisme espanyol d'esquerres està desmuntant, de manera audaç, sardònica i documentada, aquesta pretesa promesa de regeneració democràtica anomenada Ciutadans, i en cadascun dels feliços desmuntatges li resulta inevitable d'assenyalar el següent joc d'afinitats electives.

Lleida · El feixisme considera Ciutadans una mena de partit vicari, un instrument útil d'acció política, alhora que Ciutadans no té cap inconvenient d'acollir-lo i transvertir-lo. Per als desemmascaradors enxarxats, i per a la progressia hispana en general, les raons d'un tal amistançament són òbvies: el regeneracionisme espanyol de matriu reaccionària ha vist en Albert Rivera ─aquest vedellet perifèric convertit en toro brau panhispànic per mitjà de clenbuterol catòdic─ l'antídot perfecte contra Podemos, formació criptocomunista malgrat que defugi d'adscriure's a l'esquerra, alhora que Ciutadans és prou amfibològic, granespanyolista i organitzativament feble per no fer lletjos a l'activa progènie de José Antonio.

El que els ciberdesmuntatges no posen en relleu, perquè l'origen estrictament principatí de Ciutadans els resulta incidental, és que la confluència entre els uns i els altres estava, si se'ns permet l'abús, genèticament predeterminada.
Ciutadans 'feixisteja perquè ve' de Catalunya: perquè el seu antecedent més remot és la Coordinadora de Afectados en Defensa del Castellano"
En efecte, per a un partit català fundat el 2005 amb l'únic objectiu de liquidar Catalunya com a entitat nacional ─i la dèria de posar fi a la immersió lingüística en seria tributària─, no hi ha disponible cap tradició democràtica i progressista sòlida on imbricar-se. Si espanyolisme i reacció no són necessàriament afins en termes lògics, sí que ho són, almenys al Principat, en termes històrics, de manera que el primer repte que C's afrontava a mitjan 2000 era la creació ex nihilo d'un espanyolisme català genuïnament socialdemòcrata. Sense base social, ni voluntat, per afrontar-lo, la deriva reaccionària ha estat qüestió de temps.

Ciutadans no feixisteja i, a més a més, ve de Catalunya, sinó que feixisteja perquè ve de Catalunya: perquè el seu antecedent més remot és la Coordinadora de Afectados en Defensa del Castellano; perquè, convidat a jutjar la figura de Lluís Companys, no se li acut sinó "va ser un president colpista".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat