Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 5 de de març del 2014 | 16:48
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Si el poble no té por (de desobeir), el govern no té dret a tenir-ne

-No cal dir que farem festa major, ininterrompudament, durant un mes, tant si la palanca de l'emancipació és un referèndum com si ho acaba sent una declaració unilateral de l'assemblea de representants.

Però avui més que mai convé recordar ─proclamar─ que 1) el com no ha estat mai una secundària qüestió de procediment i 2) l'autodeterminació del Principat a través d'una forma de democràcia directa és (a despit de la nostra afició per la metàfora de la palanca) un fi en si mateix. I una promesa de futurs alliberaments.

-Ara: si el govern de Mas sap perfectament que celebrar un referèndum vol dir saturar el procés, i el seu desenllaç, de legitimitat democràtica, és en canvi molt menys sensible a suggestions com: el poble que avui s'obstina a decidir quin marc polític prefereix, demà pot tenir la pensada de decidir, també tant si com no, quin marc de relacions econòmiques no suporta. Sigui com vulgui, si el govern de Mas abandona la via de la consulta, és clar que mai no adduirà falta de convicció, sinó impossibilitat fàctica, històrica: l'estat no ens la va autoritzar.

-Si el poble no té por (de desobeir), el govern no té dret a tenir-ne. Pressionem la gent d'ordre que ens governa esgrimint aquest principi democràtic, i fem-ho encara que creguem que no és la por, sinó febleses menys respectables, allò que frena Mas a l'hora d'emular Rajoy i dir: "Presidente, no volem impedir la consulta, però, encara que volguéssim, no podríem."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat