Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de juny del 2010 | 23:00
Crònica · Política catalana

La llei de consultes, termòmetre de la nefasta relació amb l'Estat

El govern espanyol ha posat en marxa els tràmits legals per recórrer davant el Tribunal Constitucional la llei catalana de consultes populars. Ha presentat recurs previ d'incompetència sobre el gruix de la llei. Abans que passés el termini legal per impugnar la norma ha obert aquesta via, formalment negociadora, que li dóna ara sis mesos més de marge en els que podrà veure com evoluciona la política catalana i si l'ús que es fa de la llei és o no "constitucional".

La sensació és, més que mai, de democràcia vigilada a l'espera d'una sentència del TC que, digui ja el que digui i amb el caldo de cultiu que s'ha creat en els darrers mesos, serà percebuda com una autèntica agressió a l'autogovern que Zapatero voldrà que acatin els partits i el Govern català. Sense un diàleg previ ni tant sols amb el PSC, que va votar la norma al Parlament juntament amb els seus socis del tripartit, l'executiu central enceta els tràmits per recòrrer una de les lleis icona de la legislatura catalana i que podia tenir un paper clau en la resposta catalana al TC.

No eren pocs els dirigents socialistes, i sobre tot els d'ICV-EUiA, que havien afirmat que la llei podia servir per vehicular la resposta unitària, ja després de les eleccions, al TC. Va ser l'expresident Maragall el primer que va dir que, si l'Estatut es modificava, caldria tornar-se a pronunciar sobre el seu contingut. Triant molt bé la pregunta la llei permet fer-ho, sempre i quan, i d'acord amb la Constitució i l'Estatut, l'Estat prengués la decissió, política i no jurídica, de permetre-ho. Ara, començant els tràmits per recórrer la llei, l'Estat pren el camí per desactivar un dels escenaris de resposta i també per evitar que, amb l'empara legal del Parlament, es comenci el tràmit d'iniciativa popular per recollir les firmes necessàries i convocar el referèndum d'independència que promouen les coordinadores de les consultes independentistes.

El gest de l'Estat evidencia també el mal moment de les relacions que passen Zapatero i Montilla, agreujat per la poca "predisposició" a col·laborar amb el PSOE d'ERC i ICV. Les eleccions catalanes obriran un nou escenari però aquest ja difícilment pacificarà les relacions entre Catalunya i Espanya després d'una sentència del TC que possiblement veurà la llum la setmana que ve i que no tindrà precisament un to autonomista.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat