Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de desembre del 2015 | 12:34
Crònica · Política

Països Catalans: coincidència i complicitat

L'estratègia de reconstrucció nacional té molts punts positius, tot i l'entrebanc produït en els set mesos perduts després del 9-N als que cal ara afegir-ne tres més  després del 27-S.

En primer lloc, toca que la situació a Catalunya es desbloquegi o ens plantegem seriosament anar a unes noves eleccions sense més demores de cap tipus, en què el procés se la jugui a caixa o faixa. I cap persona ha de ser un obstacle.

Però hi ha un altre element molt important per a la nostra nació: els canvis produïts a les Illes i al País Valencià, on el nacionalisme illenc i el valencianisme polític han retornat amb força a les institucions, trencant l'estratègia de l'Estat, que volia eradicar la nostra llengua, la nostra cultura i els nostres senyals d'identitat en aquestes contrades dels Països Catalans.

L'Estat, sorprès per la seva derrota i el ressorgiment dels problemes que volia liquidar, està en uns moments de compàs d'espera fins a veure els resultats del proper 20-D, que condicionaran qualsevol estratègia uniformitzadora.

És ara, doncs, el moment propici per crear la coincidència i la complicitat necessàries, i refer ponts entre Catalunya, el País Valencià i les Illes. Un primer pas seria reprendre les estructures culturals que estàvem construint vers la llengua i l'educació, i reestructurar la coordinació de l'espai de comunicació nacional, objectiu prioritari de l'Estat i les seves clavegueres, que es van proposar la seva destrucció, liquidant Canal 9, afeblint IB3, destruint la Televisió de Mallorca i colonitzant les Illes i el País Valencià amb la concessió de llicències de ràdio i televisió a les cadenes espanyoles més ultres.

En aquest sentit, el director general de la CCMA, el valencià Brauli Duart, ha fet propostes engrescadores, pel que fa a la coordinació futura de TV3, IB3 i el nou Canal 9. Els doblatges, la producció pròpia, els informatius, els corresponsals internacionals..., i moltes altres.

Fa uns dies es van reunir a Barcelona la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, i el president de la Generalitat, Artur Mas, per donar el tret de sortida a l'Any Llull, que recordarà el filòsof Mallorquí en el 700 aniversari de la seva mort. Ha estat un primer pas. Ara falta que se'n facin molts més, sense complexos, sense prepotències de ningú. I no sols en el camp de la cultura, sinó també en el de les infraestructures, en l'economia, en la projecció internacional, etc.

Catalunya està fent el seu camí, però no pot oblidar que la nació, per ara cultural, dels Països Catalans és una realitat. I Catalunya, moltes vegades, ha pensat només en ella mateixa, i alguna de les seves estratègies polítiques no ha afavorit la construcció dels Països Catalans. Cal que en l'imaginari col·lectiu del poble de Catalunya en marxa hi hagi la veritable nació dels catalans: els Països Catalans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat