Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de de juny del 2014 | 18:47
Crònica · Societat civil
Miquel Sellarès
Periodista

Òmnium, eina per a construir el futur

A dia d'avui Òmnium Cultural avança progressivament i regular cap a dues fites: la de gaudir de 50.000 socis i la de poder-se autofinançar.

Aquesta evolució d'Òmnium és la conseqüència de la continuitat de més d'una dècada de l'entitat en la qual s'hi han viscut dues etapes molt definides: la presidida per Jordi Porta, qui va eliminar les "teranyines del passat" i el resistencialisme bastint una associació nova, moderna i renovaada generacionalment; i l'etapa presidida per Muriel Casals.

Jordi Porta va assolir tots aquests objectius esmentats i va començar, així, el camí que després va continuar Muriel Casals. En l'etapa de Porta, Òmnium va saber bastir una estratègia amb tres eslògans: llengua, cultura i país. Uns eslògans que van suposar les seves màximes d'actuació i que van aconseguir un gran consens en el si de l'associacionisme cultural i de la societat civil catalana. 

En l'època de Casals, però, Òmnium va tenir moments de dubtes sobre quina era la seva funció en el moment en què va aparèixer l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Però l'associació va tenir la maduresa i la responsabilitat d'entendre que l'ANC és un organisme provisional de mobilització popular i que té data de caducitat: l'endemà d'assolir la plena sobirania nacional.

I Òmnium, actualment, ha d'arribar més enllà, ha d'assolir el futur i ha de permetre la seva continuitat per arribar a ser la consciència i el cor que batega de la societat civil catalana vers la seva llengua, la seva cultura i la seva construcció nacional.
Òmnium Cultural ha d'estar preparat per a rebre una forta ofensiva dels poders fàctics de l'Estat"
Per això Òmnium empeny, ara i en el futur, les nostres institucions. No hi ha, doncs, duplicitats: l'ANC té una funció i Òmnium en té una altra. I ambdues, juntament amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) són l'eina fonamental de mobilització popular per assolir la nostra sobirania. 

La nova junta d'Òmnium Cultural, encapçalada per la reelegida presidenta Muriel Casals, tindrà una gran responsabilitat a partir d'ara: ser l'associació cultural més important i plural del país en el moment més àlgid i decisiu dels darrers 300 anys de la nostra història. 

Òmnium Cultural ha d'estar preparada, doncs, per a rebre una forta ofensiva dels poders fàctics de l'Estat i d'aquells qui voldrien una associació mesella que pensi més en el folklore i en la defensa d'una llengua minoritzada i una cultura de segona. Però aquests no entenen que Òmnium i els seus quasi 50.000 socis són els qui vertaderament empenyen i són el futur. 

Això ens obliga a tots els catalans que creiem en la plenitud nacional del país a colocar-nos darrere d'Òmnium per a donar suport a l'associació tant econòmicament com cívica per tal que Òmnium pugui fer la seva feina blindada per l'estima i la protecció de la bona gent del país.


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat