Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de novembre del 2009 | 14:40
Crònica · Tecnologia i país

Llibres digitals i llengua catalana

Aquest curs escolar no és un curs escolar qualsevol. El 2009-2010 ha significat l'entrada dels llibres digitals i, per tant, la digitalització de les aules en alguns centres de secundària del nostre país. Uns sis mil alumnes catalans han canviat el format paper pel format digital als llibres de text que empren en el seu dia a dia a l'escola. Un canvi que suposa una nova manera d'aprendre i d'estudiar per als nostres estudiants i, a la vegada, d'ensenyar per al nostre professorat a través d'aquestes noves eines que són un producte directe de les noves tecnologies.
Tot i els avantatges que comporten aquests nous llibres per als estudiants i els mestres, cal tenir ben present que també tenen un gran inconvenient. Aquest handicap és la incorporació del castellà als llibres de text. L'opció bilingüe que permeten els llibres ha trencat una tradició que fins ara havia permès la preeminència de la llengua catalana als manuals i llibres dels centres de secundària del país. El punt fort que significava l'escola per a la normalització de la llengua pròpia del país s'havia esberlat, enguany, amb la introducció del castellà als llibres de text.

Arran d'aquest fet, alguns centres varen queixar-se. No només pels canvis que a nivell lingüístic suposaven sinó que també pel dèficit de continguts que presentaven aquests llibres. Així doncs, Digital Text, l'editorial dels llibres digitals, ha arranjat la situació i ha facilitat que els nous llibres no suposin un fre a la llengua catalana com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya. Però la cosa no s'acaba aquí. Darrerament, ha sortit a la llum que el govern està impulsant una botiga a la xarxa que vengui llibres de text i materials educatius digitals per tal d'ampliar l'oferta que hores d'ara existeix, i que ha comportat que tots els centres escolars que han incorporat els llibres i manuals digitals hagin optat per una única editorial que proporciona tots els seus continguts educatius a través de la xarxa a un preu de 30 euros l'any per alumne.

Tornant a la botiga online, la idea és que els llibres es comprin en aquesta, i que aquests puguin ésser descarregats directament als ordinadors pertinents. Un model de venda que serà molt similar al que la multinacional nord-americana Apple utilitza per a la venda dels seus continguts tecnològics: un èxit sense precedents.

El llibre digital és el llibre del futur. Com està passant en altres àmbits el format paper donarà pas al digital. s evident que es tracta d'una obvietat. Però els avantatges que les noves tecnologies introduiran no pot suposar un endarreriment en altres aspectes. No pot ésser que, per exemple, la llengua vehicular de l'escola catalana reculi. No ens ho podem permetre. Com tampoc que els continguts i els materials no siguin els adients o no estiguin a l'alçada. Cal estar molt amatents i impulsar totes les iniciatives i mesures que ho evitin. Ens hi juguem el futur del país!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat