Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de novembre del 2015 | 12:28
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

A tocar dels 500.000

Més de 483.000 articles escrits. A tocar del mig milió. Aquest és l'objectiu, abans que acabi aquest any 2015, de la Viquipèdia en català, que s'ha plasmat en la darrera "Viquitrobada", celebrada a Girona el passat cap de setmana.

La "Viquitrobada" és un acte, de caràcter anual, que té per finalitat potenciar I impulsar la viquipèdia en català. Enguany, ha estat marcat, indubtablement, per l'objectiu del mig milió d'articles.


La Viquipèdia, durant tot el seu recorregut, ha rebut diferents premis i reconeixements com a conseqüència, entre d'altres, de la seva qualitat, el seu rigor, la seva quantitat d'articles en relació al pes demogràfic de la llengua catalana o la seva seguretat"


L'edició en català de la wikipedia, va néixer durant el mes de març de l'any 2001 i, durant tot aquest temps, s'ha convertit, ha esdevingut l'enciclopèdia de referència a la xarxa d'internet.

 

La primera dada significativa d'aquesta enciclopèdia, cal trobar-la en el fet que va ser la primera edició en presentar articles en una llengua diferent a l'anglesa. De fet, en aquells moments, només existien la versió en anglès - l'original - i l'alemanya. La versió teutona, tot i crear-se abans que la catalana, va romandre inicialment sense activitat, sense publicar articles, fet que va provocar que la catalana s'avancés i, per tant, pogués erigir-se com la segona en publicar articles.

 

Durant el primer any de vida, la Viquipèdia va incorporar sis articles. Avui, com dèia, s'apropa als cinc-cents mil. Una xifra que la situa en el grup de les viquipèdies capdavanteres al món, al costat de l'anglesa, l'alemanya, la francesa o la castellana. Una posició que diu molt a favor d'aquesta enciclopèdia catalana, tenint en compte la força de la nostra llengua en termes demogràfics.

 

La Viquipèdia, durant tot el seu recorregut, ha rebut diferents premis i reconeixements com a conseqüència, entre d'altres, de la seva qualitat, el seu rigor, la seva quantitat d'articles en relació al pes demogràfic de la llengua catalana o la seva seguretat. Estem parlant d'un projecte cultural, de coneixement, d'estudi de tots els àmbits però amb una forta i potent base tecnològica, que és on es sustenta i sense la qual no té raó d'ésser: Internet. Una combinació tecnològica i de cultura que ha permès, o dit d'una manera millor, que està fent possible que siguem una referència al món per una excel·lència, un rigor i una qualitat, aconseguit d'una manera àmpliament col·lectiva.

 

Un exemple a seguir per a d'altres projectes i iniciatives a endegar, que, cojuntament, amb el domini ".cat" són els 2 eixos principals on pivota la internet catalana i que projecten el país, amb tota la seva potència, a la xarxa.

 

 

Carles Toronjo i Manyé

 

 

 

 

 

 

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat