Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de de juliol del 2015 | 10:46
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

"Cryptolocker": segrest de dades

Les empreses privades, però també públiques, cada cop són més conscients de la importància de la seguretat en l'anomenat ciberespai. A través d'internet, els "hackers" (els pirates informàtics) poden accedir a dades, a informació confidencial que es troba emmagatzemada en els sistemes informàtics d'empreses i organismes.

Barcelona · Cal, per tant, protegir i controlar d'una manera ferma i decidida les entrades a través de la xarxa d'internet a aquests sistemes. No obstant això, la realitat és que el més calent és a l'aigüera, en aquest aspecte. Més enllà de solucions de seguretat bàsiques, la majoria d'organitzacions –ja siguin companyies privades, entitats, ajuntaments o organismes públics- no tenen implantades unes solucions, uns serveis de seguretat que les protegeixin, que els hi donin un nivell de seguretat suficient per tal de saber, per exemple, què està succeint a la seva xarxa o poder conèixer i saber si han estat víctimes d'algun intent d'intrusió o d'usurpació de dades.

De tant en tant, gràcies a la premsa, anem coneixent notícies d'intrusions, d'accions de hackers en empreses i ajuntaments, per robar dades i informacions confidencials. Darrerament, estem coneixent, a través de la premsa o per amics o coneguts, un tipus d'atac informàtic, anomenat "cryptolocker", que està causant estralls en empresaris i particulars del nostre país. Aquest virus entra en un ordinador, servidor o xarxa informàtica d'una companyia amb l'objectiu d'encriptar tota la informació, totes les dades, tots els fitxers. D'aquesta manera, l'usuari perd les dades. El virus però alerta l'usuari que pot recuperar les esmentades dades, previ pagament.

Els experts recomanen no fer el pagament, ja que, en cap cas, hi ha garantia de res. La manera més usual en la qual l'atac es desencadena és mitjançant un correu electrònic que, aparentment, sembla que sigui d'una marca reconeguda i rellevant (per exemple "Correus"). Aquest esmentat e-mail porta un enllaç que en ésser premut per l'usuari descarrega un agent maligne en l'ordinador que comença a actuar i encripta la informació.

Cal remarcar la rellevància, la importància, la transcendència d'aquest àmbit. És fonamental, per tant, tenir-ho controlat, per tal de minimitzar riscos que suposin problemes seriosos per a les companyies i per als usuaris. És l'hora, doncs, de la seguretat i la cautela.

 

Carles Toronjo i Manyé

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat