Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de d'octubre del 2015 | 10:50
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Una reflexió al voltant de la R+D

L'altre dia, el diari ARA publicava un excel.lent article sobre la R+D (recerca i desenvolupament), farcit de dades interessants com és el cas, per exemple, que Brabant Való és la regió europea que lidera la inversió en R+D. Aquesta regió belga destina un 7,8 del seu PIB a R+D. Les regions alemanyes de Brunsvic amb un 7,3% i Stuttgart amb un 6,2% són les següents regions europees pel que fa als recursos destinats a R+D.

A Europa, hi ha 13 regions que situen la seva R+D per sobre d'un 4% del seu PIB.

 

Bèlgica i Alemanya, tot i tenir les regions que inverteixen més en R+D, també presenten una altra caracterítica: acumulen les diferències més grans entre les seves regions. A Bèlgica, la diferència entre la regió que destina més recursos a R+D i la que menys és de 7,4 punts i, a Alemanya, és de 6,6.

 

Cal fer accions per tal d'incrementar la despesa en R+D, ja que, sense cap mena de dubte, és quelcom cabdal per al futur de la nostra economia, com a motor i palanca de canvi"

 

Des de l'òptica que dóna aquesta dada, cal esmentar que el país que presenta menys diferència entre la regió que destina més recursos a R+D i la que menys és Finlàndia, amb 3,6 punts. Dinamarca també té aquesta diferència, mentre que el Regne Unit i França tenen 4,4 i 4,5 punts, respectivament.

 

Dit això, quina és la situació al nostre país? Quines són les dades de Catalunya pel que fa a la R+D? Doncs, la realitat és que som molt lluny, malauradament, de la regió belga de Brabant Való. Segons l'Eurostat, Catalunya aporta un 1,51% del seu PIB a la R+D. Una xifra que, a més, va de baixada, ja que el 2010 se situava al 1,59% i al 2011, al 1,54%. Unes xifres que ens deixen molt lluny de les regions capdavanteres, però també de la màxima europea que assenyala que cal destinar, com a mínim, un 3% del PIB a la recerca i el desenvolupament.

 

A nivell espanyol, cal dir que Euskadi, Navarra i Madrid estan per sobre de Catalunya, en relació als recursos que destinen a la R+D. 2,23%, 1,95% i 1,73% són les xifres que presenten i que fan que se situïn al capdamunt de l'Estat espanyol en termes d'inversió en recerca i desenvolupament. En el conjunt espanyol, la despesa en R+D fou de 13.052 milions d'euros, un 1,24% del seu PIB, l'any 2013.

 

Catalunya es troba en una situació poc òptima pel que fa a la recerca. Així ho indiquen les dades. Cal fer accions per tal d'incrementar la despesa en R+D, ja que, sense cap mena de dubte, és quelcom cabdal per al futur de la nostra economia, com a motor i palanca de canvi. Fàcil dir-ho, però complicat de fer, tenint en compte les mancances econòmiques que patim. Ara bé, en l'escenari d'un nou estatus polític per al país i amb un increment significatiu dels recursos, és d'una evidència aclaparadora que la inversió en R+D creixerà i s'ha de situar en els mínims que marca la Unió Europea.

 

Carles Toronjo i Manyé

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat