Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de novembre del 2011 | 15:58
Entrevista · Política
Iñaki Antigüedad
Diputat electe per Biscaia d'Amaiur

"Els sobiranistes bascos hem de posar Espanya entre l'espasa i la paret"

Tribuna.cat entrevista Iñaki Antigüedad, professor de la Universitat del País Basc, veterà militant de l'esquerra abertzale i diputat electe per Biscaia de la plataforma Amaiur.

Iñaki Antiguedad

La presència d'Amaiur a Madrid té data de caducitat...
A Madrid no hi anirem sempre, només quan toqui, i buscarem complicitats i sinèrgies amb formacions sobiranistes de Catalunya i Galicia, també amb Esquerra Unida, que sempre s'ha posicionat a favor del dret d'autodeterminació. Data de caducitat? Sí, però no sabem fins quan. Dependrà de la capacitat per convèncer una majoria social basca a favor d'un Estat basc. No estem disposats a acabar com el PNB, que porta 32 anys a Madrid. Ja no és moment de més o menys transferències, quan les més importants de l'Estatut de Gernika s'han quedat a la paparera. Així que després de 32 anys i una llei orgànica ja és hora que els sobiranistes d'un costat i de l'altre ens plantegem que més enllà de l'auzolan, del treball en comú que es pugui desenvolupar en les institucions de Madrid, cal un full de ruta per anar a una confrontació amb l'Estat. Hem de posar l'Estat contra l'espasa i la paret.

Com a diputat, d'aquí unes setmanes, tindrà l'oportunitat d'entrevistar-se amb el rei d'Espanya. Què li dirà?
Jo em vaig passar quatre anys en llibertat condicional per injúries al rei. De fet, la única vegada que he trepitjat l'Audiència Nacional va ser com encausat en un sumari instruït pel jutge Baltasar Garzón. La raó va ser un article que vaig escriure en euskera. La seva traducció al castellà era horrible i li vaig dir a Garzón que si considerava que el text era injuriós contra el rei, que condemnéssin el traductor.
Al final em van condemnar a mi i vaig estar quatre anys en llibertat condicional.
Arribat el cas, i si tinc ocasió, pot ser li recordo aquest episodi a sa majestat. En tot cas, si acudim al Palau de la Zarzuela no serà per fer el paripé. Si seiem i ens prenem un café, encara que sigui de màquina, li direm el mateix que hem comentat durant la campanya: no som monàrquics, no creiem en la Constitució espanyola, perquè ens nega la paraula. Suposo que no ens faran fora.

Ja és hora que els sobiranistes d'un costat i de l'altre ens plantegem un full de ruta per anar a una confrontació amb l'Estat"

El PNB ha resistit l'escomesa d'Amaiur...
Hagués estat un pal molt fort per al PNB no mantenir el seu grup parlamentari. Ha aconseguit cinc escons, ha salvat els mobles. De les eleccions del 20-N surten afavorits Amaiur i també el PNB.

Vostès reclamen eleccions anticipades, però el govern de Patxi López aposta per esgotar la legislatura...
Des de les eleccions locals i forals del passat 22 de maig, la situació del parlament de Vitòria és de política ficció, és una conya. Sortu, el partit de l'esquerra abertzale, continua sense ser legal. Jo no tinc cap problema en ser la primera, la segona o la tercera força en el parlament de Vitòria, però és fonamental que aquest cambra, en tot moment, reflecteixi la voluntat del carrer.

Suposo també que per al Lehendakari Patxi López, com a dirigent socialista, és una situació incòmode tenir un acord de govern amb un Partit Popular que ara disposa de majoria absoluta i que li pot dir: "Ara segueix els designis de Rajoy com has fet amb Zapatero". Però més enllà d'aquesta situació incòmode, des del punt de vista democràtic cada cop és més una conya la situació del parlament de Vitòria. És necessari avançar les eleccions autonòmiques perquè s'estan prenent decisions sense comptar amb els gairebé 285 mil vots obtinguts per Amaiur al País Basc.

Rajoy té una agenda basca?
Ja m'agradaria saber-ho, per això li diem que es prengui el seu temps i que faci una lectura correcta dels resultats electorals a Biscaia, Guipúscoa, Àlaba i Navarra.
Que no dilueixi aquesta foto en la bombolla de la victòria obtinguda pel PP a l'Estat. Que no diluexi la foto basca en el cafè per a tots perquè no és el camí.
Rajoy pot ignorar el conflicte, però les eleccions del 20 de novembre demostren que la majoria dels bascos pensa que existeix un conflicte polític, un problema d'àmbits de decisió. Un àmbit que pretén ser emergent i l'altre negador. I se li ha de buscar una solució. Rajoy pot tenir la temptació d'obrir aquestes vies perquè sap que des d'Europa també se'l miren, sobretot si la part basca es mou a Europa. El PP des de la majoria absoluta no pot negar els fets. En política penitenciària, per exemple, a l'hora d'aplicar determinades mesures, Rajoy no tindrà ara l'assetjament que ha patit Zapatero des de l'oposició. Cal suposar que el PSOE no actuarà de la mateixa manera que el PP, perquè els socialistes han volgut gestionar la pau. Possiblement, el problema més greu de Rajoy se'l trobarà dins del seu partit.

La situació del parlament de Vitòria és de política ficció, és una conya. Sortu continua sense ser legal"

I si Rajoy aposta per bloquejar el procés de pau, que poden fer l'esquerra abertzale i ETA per desbloquejar-lo?
La decisió d'ETA (de cessar definitivament la seva activitat armada) ja no té marxa enrere. Si hi ha un bloqueig total, Europa serà important. En l'última entrevista, ETA deia que té compromisos adquirits amb la comunitat internacional i que el govern de Zapatero i, inclús el PP, n'estan al corrent. Voldria creure que Mariano Rajoy no prendrà el camí del bloqueig perquè al cap i a la fi hi ha diversos temes pendents de resoldre. Si no s'aborden qüestions de voluntats polítiques, de diàleg entre les parts, com pretenen solucionar coses que van més enllà de la política i que afecten a la vessant humana, com el tema de les víctimes i la seva reparació?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat