Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de juny del 2015 | 18:16
Crònica · Afers religiosos

El viatge del Papa a Sarajevo interpel·la Espanya

El viatge del Papa Francesc aquest 6 de juny a Sarajevo, capital de Bòsnia i Hercegovina, enforteix el procés sobiranista català i interpel·la Espanya. "La pau sigui amb vosaltres" és el lema d'aquesta visita a la independent Bòsnia i Hercegovina.

Res de por, ni crispació, ni amenaces, ni insults, ni prohibicions. "La pau sigui amb vosaltres".

Bòsnia i Hercegovina és un país petit amb uns quatre milions d'habitants. La seva societat és de gran complexitat amb pluralitat cultural i religiosa on els musulmans són majoria i els catòlics són minoria. Catalunya té el doble d'habitants. La societat catalana també és molt complexa amb intensa i respectuosa pluralitat cultural i religiosa.

L'interès de Francesc pels països, siguin grans o petits, sintonitza amb la sàvia diplomàcia vaticana que fa compatible la universalitat catòlica amb les realitats nacionals. Aquesta postura contrasta amb el menyspreu del Govern constitucional espanyol vers els pobles de dimensions reduïdes i que, a més, tenen la voluntat de recuperar o d'obtenir la sobirania.

El Papa Joan Pau II ja va deixar establert en què consisteix la grandesa d'una nació amb motiu dels seus viatges a Croàcia i a Bòsnia i Hercegovina. La grandesa d'una nació no és degut a la força militar, ni al nombre d'habitants, ni a l'extensió geogràfica. Va dir: "Hi ha valors que estan inscrits en la naturalesa de tot ser humà, i que el cristianisme ha personalitzat i proclamat amb claredat. Valors com la dignitat humana, l'honradesa moral i intel·lectual, la llibertat religiosa, la defensa de la família, l'acollida i respecte per a la vida, la solidaritat, la subsidiarietat, la participació i el respecte a les minories. Sobre aquests valors es fonamenta l'autèntica grandesa d'una nació".

El viatge papal d'aquest 6 de juny es realitza a un dels nombrosos països que han obtingut la seva sobirana en les últims anys. La República de Bòsnia i Hercegovina va declarar la independència de Iugoslàvia el 5 d'abril de 1992. Obtenir la sobirania és un esdeveniment de present i de futur. També a Europa. No és quelcom d'un passat remot com se sosté des de l'espanyolisme.

Hi ha una darrera consideració important. Bòsnia i Hercegovina es fruit d'un conflicte bèl·lic de l'ex Iugoslàvia. Res a veure amb el procés sobiranista català democràtic i pacífic. El model català hauria de mostrar-se com exemple per part de les institucions cíviques del món que volen que la resolució de conflictes d'arreu es faci per les vies democràtica i pacífica. Aquesta hauria de ser el posicionament de les Esglésies cristianes, de l'Església catòlica aplicant la seva Doctrina Social, de l'Església catòlica catalana i també de l'Església catòlica espanyola.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat