Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de d'abril del 2013 | 16:40
La fotografia

La Diputació de Lleida prepara un nou cicle "Eines d'Estat" després de l'èxit de la primera edició

Després de l'èxit de la primera edició, la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, està treballant en la programació d'un segons cicle per dur el debat i la reflexió sobre el present i el futur de Catalunya pel territori. 

D'esquerra a dreta: Rosa Pujol, Miquel Calçada, Joan Reñé i Josep. M. Soler i Sabaté.

Sota el nom "Eines d'Estat", diversos experts en l'àmbit econòmic, polític, social o cultural s'han donat cita a l'Institut d'Estudis Ilerdencs des del passat mes d'octubre fins aquest mes de març. Es tracta del conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs; l'ex conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells; l'enginyer, empresari i assagista, Xavier Roig; el catedràtic en Ciència Política, Ferran Requejo; el professor de la UdL i escriptor, Miquel Pueyo, i el periodista, Miquel Calçada. 

Francesc Homs va iniciar el cicle amb un repàs a l'estat de la Catalunya actual i les seves potencialitats. Al llarg de les conferències que s'han celebrat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs s'han tractat diversos temes entorn les eines de les que hauria de disposar Catalunya, com ara la necessitat d'una hisenda pròpia. Una teoria que va defensar l'ex conseller d'economia de la Generalitat, Antoni Castells, que va centrar la seva intervenció en les necessitats econòmiques i de finançament del Govern català.

El cicle "Eines d'Estat" va dedicar una sessió al comerç, sector cabdal i de gran importància en la història d'aquest país. Sota el títol "Catalunya, un mercat a perfeccionar", l'enginyer, empresari i assagista català, Xavier Roig, va destacar la història comercial i mercantil de Catalunya i va donar diverses claus del que hauria de fer un govern per millorar la situació dels mercats.

El catedràtic de ciència política, Ferran Requejo, va basar la seva ponència en analitzar "La independència de Catalunya. Perspectiva teòrica i comparada", durant la qual va fer un repàs teòric i pràctic de les teories de la democràcia i com aquesta s'aplica al cas català. Requejo va fer un anàlisi del procés de reforma de l'Estatut, que va acabar amb una sentència del Tribunal Constitucional i que va implicar un auge de l'independentisme.

La Diputació també ha convidat el professor de la UdL i escriptor, Miquel Pueyo, per tal que mostrés el seu punt de vista, centrat en la comunicació, sota la ponència "De l'espai català de comunicació a la societat i la nació en xarxa".

Aquesta primera edició del cicle l'ha tancat el periodista i comissari de la Generalitat per a l'organització dels actes commemoratius dels 300 anys dels ets del 171, Miquel Calçada, amb un recorregut històric de la projecció exterior de Catalunya partint de la seva experiència a l'estranger. Durant aquesta sessió, Calçada va destacar algunes figures que en el seu moment es van convertir en ambaixadors de Catalunya com ara Pau Casals, el doctor Trueta, Joan Miró o Joan Oró.

Aquestes sessions celebrades a l'Institut d'Estudis Ilerdencs han tingut un gran èxit d'assistència. Per això, ara la Diputació planteja l'organització d'un segon cicle que apropi aquest coneixement a diferents punts del territori de les comarques de Lleida.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat