Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de juny del 2010 | 16:56
Notícia · Comunicació

8TV emet tan sols un terç de la seva programació en català

Barcelona · L'any 2003, la Generalitat va convocar un concurs públic per explotar un canal privat de concessió de TDT. Un dels objectius era el de fomentar la presència de la llengua catalana en l'àmbit audiovisual. La llicència, atorgada a les acaballes del mandat de CiU, va anar a parar a Emissions Digitals de Catalunya, propietat del Grupo Godó. Set anys després, aquest múltiplex, que era una oportunitat d'or per tal que el panorama televisiu en català tingués una alternativa a les cadenes publiques, ha quedat en no res. El canal "estrella" de Godó, 8TV, emet, segons un estudi de la Plataforma per la Llengua, dos terços de la seva programació en castellà, mentre que el català queda relegat a un segon terme, sense que el CAC actuï davant aquest flagrant incompliment d'un dels objectius del múltiplex.

Segons l'estudi, la programació en llengua catalana de 8TV arriba tan sols al 36'5%, mentre que el castellà és la llengua utilitzada el 63'5% de vegades. La situació s'aguditza en el prime time' nocturn, en què la presència del català baixa al 25'8%. L'estudi de la Plataforma ha analitzat tres dels quatre canals de què disposa el Grupo Godó (el quart, Estil9, està en fase de proves). El segon canal, RAC 105 TV, segueix amb la dinàmica de 8TV i emet, en prime time', un 7'8% de cançons en català, mentre que l'anglès és la llengua usada en el 79'2% dels casos. L'únic canal que compleix exemplarment amb una de les funcions per les quals es va atorgar el múltiplex és, precisament, Barça TV, que té el 100% de la sevaprogramació en català.

Davant aquestes dades, la Plataforma per la Llengua ha alertat que "l'escassa presència de la llengua catalana en dos dels tres canals analitzats suposa una oportunitat perduda per normalitzar la llengua catalana en l'àmbit dels mitjans audiovisuals de caràcter privat". L'entitat recorda, a més, que hi ha demanda de televisió en català, tal com demostra el fet que TV3 sigui líder d'audiència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat