Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de d'abril del 2014 | 21:20
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació

L'aposta pel periodisme d'investigació persevera amb un nou Anuari de Media.cat

Amb l'objectiu de demostrar la demanda present a la societat catalana d'un periodisme independent i sense lligar de mans i peus a les grans corporacions i institucions el Grup Barnils ha tornat a entrar en escena --com ja fa cada any des del 2010-- amb la presentació d'un nou Anuari dels silencis mediàtics de Media.cat.

M. Folch · El document, l'Anuari Media.cat dels silencis mediàtics 2013, ha aterrat a Catalunya aquesta setmana en una situació tan complexa com apocalíptica al món de la comunicació: crisi econòmica, precarització laboral, impàs polític i el resultat d'una pila d'ERO a les empreses de comunicació que ha convertit aquest camp laboral en un escenari desolador.

En paraules de David Bassa --president del Grup Ramon Barnils-- a la presentació de l'Anuari 2014, al Colegi de Periodistes, aquesta dramàtica situació es retroalimenta perquè potencia una precarització major en aparèixer l'autocensura, la por del mateix periodista a perdre la feina. "El periodisme és més necessari que mai --ha continuat Bassa--. Si no hi ha periodisme la societat perd i també el país sencer, perquè no té un retrat complet de la seva imatge".

Roger Palà, coordinador de l'Anuari i un dels ponents de l'acte de presentació del document ha assegurat que l'Anuari sorgeix amb la intenció de mantenir viu l'anomenat slow journalism, el periodisme d'investigació i de reflexió, i ha avançat les quinze històries que dónen forma a aquesta nova entrega de silencis, d'entre els que se'n destaquen les subvencioins de la Generalitat a col·legis de l'Opus Dei; la construcció del canal Segarra-Garrigues i la concessió i adjudicació d'aquesta obra l'any 2002; les imputacions per corrupció dels consellers als Països Catalans --un 17% del 295 consellers que han tingut el conjunt dels Països Catalans han estat imputats-- i les retribucions que reben els consellers de les grans corporacions espanyoles de l'Ibex-35, entre d'altres.

L'Anuari, projecte finançat al 100% a través de micromecenatge, ha arribat enguany a la seva 4a edició amb les xifres al seu favor: 60 reportatges publicats des del 2010, 50.000 visites al web de Media.cat i un total de 13.000 descàrregues entre tot el conjunt d'anuaris. "Amb aquest anuari es tanca un cicle --ha dit Palà--. És hora de donar relleu als joves". Tant Palà com Bassa han anunciat la seva retirada del projecte per a dedicar-se a altres activitats: "Aquest tipus de periodisme requereix més constància [que l'Anuari] i volem engegar nous projectes".

Podeu consultar l'Anuari Media.cat dels silencis mediàtics 2013 a la secció Documents de Tribuna.cat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat