Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de novembre del 2009 | 16:34
Notícia · Internacional

McGuiness: " La reunificació d'Irlanda arribarà a través de l'entesa entre ambdues comunitats"

Barcelona · L'impulsor de la Plataforma Per la Sobirania, Victor Terradellas, ha entrevistat al Primer Ministre d'Irlanda del Nord, Martin McGuiness. L'entrevista ha tingut lloc al despatx del Sr. McGuiness al Castell d'Stormont, seu del Parlament d'irlanda del Nord. Una entrevista amb un objectiu clar: analitzar els avenços en els respectius processos d'autodeterminació de Catalunya i Irlanda del Nord, tot emmarcar-los en el context europeu amb la resta de nacions europees que dibuixen la nova Europa del segle XXI, especialment Escòcia i el País Basc.

Per McGuiness és inevitable que Irlanda acabi unificant-se i referma el seu "compromís i vocació polítiques per tal que aquest procés sigui assumit, amb poques fissures, pel conjunt de la societat nordirlandesa." McGuiness considera que un retorn al passat violent és impossible i que "la reunificació d'Irlanda arribarà a través del pacte i l'entesa entre ambdues comunitats".

Pel que fa a la situació de les nacions sense estat d'arreu d'Europa McGuiness mostra el seu suport amb el lliure exercici de dret a l'autodeterminació arreu d'Europa per part de tots aquelles nacions que es troben en disposició històrica, social i política d'exercir-lo. I pel que fa a Catalunya afirma que "coneix i segueix, des de fa temps, el cas català i que aquest es troba clarament en aquest grup de nacions sense Estat." Dit això, Tarradellas ha proposat la realització d'una cimera europea de nacions sense estat representades pels seus principals líders polítics, que representi i dibuixi la nova Europa del segle XXI.

Una xarxa que, segons l'entrevistat, hauria de néixer amb voluntat de futur i configurar-se com a lobby europeu de referència. McGuiness s'ha mostrat favorable a la proposta en la mesura que "l'exercici del dret a l'autodeterminació per part de nacions europees consolida i fonamenta la pròpia Unió Europea i en referma les seves essències democràtiques i participatives.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat