Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 5 de de febrer del 2010 | 17:15
Notícia · Internacional

McGuiness: "Aquest podria ser el dia en què el procés polític [a Irlanda del Nord] ha arribat a la maduresa"

Foto: Paul Faith · El viceprimer ministre de l'Ulster, Martin McGuiness, (del Sinn Féin) ha celebrat l'acord assolit entre els republicans i el Partit Unionista Demòcrata (DUP per la transferència de Justícia i Interior a Irlanda del Nord. El 9 de març l'acord es votarà a l'assemblea de l'Ulster i la transferència de poders des de Westminster es podria fer el 12 d'abril. El primer ministre, l'unionista Peter Robinson, ha assegurat que durant les dues setmanes de negociacions "hi ha hagut molta frustració a la comunitat", però ha defensat que és "molt millor" discutir més temps i arribar a un bon acord. El primer ministre britànic, Gordon Brown, que també és a Belfast, ha definit el pacte com l'exemple "d'un nou esperit de cooperació i respecte mutu" a l'Ulster, que "assegura el futur".

Tant el Sinn Féin com el DUP estan satisfets amb l'acord. Els republicans, perquè el pacte contempla una transferència de les competències quasi imminent. Els unionistes, perquè l'acord suposa canvis en la supervisió de les marxes orangistes. De fet, el diputat del DUP, Nelson McCausland, ha assegurat que els organitzadors de les marxes unionistes estaran satisfets amb el pacte. Diverses fonts apunten que el document recull la creació d'una comissió per definir les bases d'una futura legislació sobre les marxes.

El viceprimer ministre de l'Ulster, Martin McGuiness, ha defensat la necessitat de l'acord per mantenir l'estabilitat del govern de coalició amb el DUP. "Si hem de tenir èxit com a govern, hem de mostrar a la gent del carrer que podem treballar junts. L'última cosa que volem, mentre tot el món ens mira, és fallar", ha argumentat McGuiness. El republicà ha afegit que "aquest podria ser el dia en què el procés polític [a Irlanda del Nord] ha arribat a la maduresa".

Dijous, el polític del Sinn Féin Gerry Kelly va donar les negociacions per tancades i va assegurar que hi havia "base" per l'acord, a falta de l'aprovació final del DUP. Finalment, el líder del DUP, Peter Robinson, ha confirmat aquesta matinada que l'assamblea del partit unionista ha acceptat "unànimement" els termes del pacte. El republicà Kelly ha definit l'acord "com un nou començament". En declaració al programa matinal de la BBC a l'Ulster, Kelly ha defensat que aquest "és un altre "very good Friday'', en un joc de paraules en referència als pactes del Divendres Sant de 1998.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat