Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'agost del 2009 | 09:54
Notícia · Societat civil

Les entitats es preparen per respondre al TC

Barcelona · Després que s'hagi pactat un nou sistema de finançament, totes les mirades estan posades ara a la futura sentència del TC i a la resposta que s'haurà de dur a terme. En aquest sentit, la Plataforma per la Sobirania ha emès un comunicat en relació a la informació periodística que apunta que la sentència del Tribunal Constitucional retallarà o reinterpretarà aspectes fonamentals de l'Estatut i les possibles mobilitzacions de la classe política catalana i la societat civil.

La Plataforma per la Sobirania insisteix que cal mantenir el principi de legitimitat respecte el text aprovat en referèndum per la societat catalana i insisteix en la necessitat d'una resposta política i social contundent en cas de confirmar-se una sentència d'aquestes característiques.

Segons les darreres notícies sobre les possibles mobilitzacions arran d'una sentència interpretativa o laminada del Tribunal Constitucional espanyol vers l'Estatut català, la Plataforma per la Sobirania demana a la societat civil i política catalana una reacció contundent. No de defensa de l'Estatut laminat o reinterpretat sinó de fi de la via estatutària i de recerca de nous horitzons de forma unilateral.

Des de la Plataforma veiem confirmades les hipòtesis que hem anat plantejant des de la nostra constitució i que es referien a la necessitat de preveure nous escenaris polítics per la manca de voluntat del Govern espanyol i de les principals institucions de l'Estat a l'hora de construir, més enllà de les paraules, un Estat plurinacional i plurilingüe.

Efectivament, l'Estat espanyol insisteix a demostrar -sigui quin sigui el color polític del Govern de torn- que no vol evolucionar més enllà de l'Estat nació clàssic, centralista i jacobí. Insistim, per tant, en la necessitat d'assolir acords nacionals forjats entre les principals forces polítiques catalanes -aquelles que no són sucursalistes d'altres espanyoles- que dibuixin un full de ruta clar amb l'objectiu final d'exercir el dret d'autodeterminació de la nació catalana.

En aquest camí, considerem necessari un gest immediat al propi Parlament de Catalunya en què una majoria de la cambra demostri de forma contundent la seva voluntat de garantir el progrés polític, econòmic i social de la societat catalana; és a dir, l'exercici -de forma unilateral si és el cas- del Dret de Decidir dels catalans. Igualment considerem necessari que des de la societat civil superem definitivament la recerca de l'encaix que ni Espanya ni els espanyols han entès en trenta anys de democràcia, i forcem la classe política catalana a prendre la iniciativa, tenir sentit d'Estat i instar al Parlament català per tal que garanteixi i faciliti el Dret a Decidir del poble català.

Ens adherim doncs a la manifestació que des de la societat civil, entre la que destaca Òmnium Cultural, s'impulsa, però demanem que aquesta tingui el to expressat en aquest document. En aquest sentit, valorem molt positivament les declaracions realitzades en el seu dia per Felip Puig, Secretari General adjunt de CDC, en les que considerava que 'serà necessària una reacció política i segurament social del país'; així com les de Joan Puigcercós, president d'ERC, en les que anunciava que ja no tindrà sentit que ERC continuï defensant el text estatutari i el que haurem de fer és anar per feina.' ?Ambdues anuncien la fi de la via estatutària i apunten nous escenaris polítics que cal que concretin i executin.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat