Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de setembre del 2009 | 15:19
Notícia · Internacional

El delegat del Govern a Londres avisa que només "posant Catalunya al mapa vindran empreses"

Barcelona · ACN ·

Les delegacions que el govern de la Generalitat té a diferents ciutats del món han estat al blanc de les crítiques de la Brunete pel que ells titllaven de "despilfarro" català en coses supèrflues mentre, a la vegada, es reclamava un nou model de finançament. Obviant la demagògia a què ens tenen acostumats certs mitjans, les ambaixades són un element important a nivell polític i econòmic que,

com en tota àrea pública, s'ha de comprovar que els seus membres estiguin fent bé la seva feina.

En tot cas, si s'hi fa un bona treball, mai serà un "despilfarro" donar a conèixer Catalunya al món, tant a nivell nacional/cultural com a nivell econòmic. En aquest sentit,el delegat del Govern al Regne Unit, Xavier Solano, ha defensat en una entrevista a l'ACN que les delegacions de la Generalitat a l'exterior són imprescindibles per atraure una inversió estrangera que és cabdal contra la crisi. "Si no posem Catalunya al mapa no ens vindran empreses, la competència és molt dura i si no sortim a fora altres països captaran la inversió estrangera", ha advertit Solano, que ha assegurat tenir una "relació excel·lent" i de "cooperació absoluta" amb l'ambaixada espanyola.

"Obrir delegacions a l'estranger ens permet posar Catalunya al mapa" i, "en un moment de crisi com aquest, presentar-la no només com a destinació turística o realitat cultural sinó també com una economia", ha reivindicat Solano. Les ambaixades que la Generalitat ha obert a Londres, Berlín, Nova York i Buenos Aires, com les de París i Brussel·les, ja no només "ajuden les empreses catalanes a introduir-se en altres mercats", sinó que també "es dediquen a la captació d'inversions estrangeres a Catalunya", ha explicat el delegat.

"s cabdal sortir a fora a buscar aquesta inversió estrangera que no deixa de ser limitada, tothom ho està fent, la resta de països també estan lluitant per captar-la i si no fem el mateix no vindrà a Catalunya", ha advertit. Solano ha respost als que critiquen el cost d'obrir aquestes delegacions en plena recessió que "surt a compte, tant en temps de crisi com en temps de bonança". Des d'un molt modest despatx a Fleet Street, al cor financer de la City, Solano ha pogut posar en contacte el govern de l'estat australià de Victòria, per exemple, amb empreses tecnològiques catalanes d'energies renovables i amb el port i l'aeroport de Barcelona, "per lligar acords comercials i estratègics i estudiar potenciar la connexió aèria amb Melbourne".

"Això vol dir més llocs de treball, més empreses i més riquesa", ha celebrat Solano, que "a base de presentar el país no només políticament sinó també econòmica" ha aconseguit que empresaris escocesos s'hagin interessat per "fer un viatge de negocis" i "invertir i establir relacions comercials amb Catalunya". Fins que el Govern no va obrir la delegació al Regne Unit "no hi havia ni inversions catalanes a Escòcia ni escoceses a Catalunya, tot i ser dos països que estan tan a prop, formen part de la UE i estan connectats per vols diaris des de tres aeroports diferents", ha apunta Solano.


"Respectem i estudiarem" el referèndum d'Escòcia

Les delegacions del Govern també són una "antena" política i gràcies a la de Londres, per exemple, el parlament britànic va demanar "per primer cop en la història" la compareixença del secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, perquè expliqués com es protegeix i promou la llengua catalana a Catalunya. "I hem aconseguit que el conseller d'Educació, Ernest Maragall, es pogués entrevistar amb el seu homòleg britànic o que el primer ministre escocès, Alex Salmond, i la seva ministra d'Exteriors visitessin Catalunya", destaca el delegat. Solano acaba d'enviar al Govern, precisament, un informe sobre els plans de Salmond de convocar un referèndum d'independència per a l'any que ve. "Som molt respectuosos amb qualsevol iniciativa o decisió que pugui prendre, cada govern té les seves iniciatives, pren les seves decisions, la nostra feina no és jutjar-les sinó senzillament analitzar-les, estudiar-les i seleccionar aquelles que pugin ser d'interès per al nostre executiu", ha afirmat Solano.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat