Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de gener del 2012 | 18:03
Notícia · Internacional

"La història o el futur diran si les Delegacions són l'embrió d'alguna cosa que es farà més gran"

Reproduïm la carta de comiat de Martí Estruch, delegat de la Generalitat de Catalunya a Alemanya que ha estat cessat avui pel Govern català.

Martí Estruch, exdelegat de la Generalitat a Alemanya

Benvolgudes i benvolguts,

El Govern català m'ha cessat avui del meu càrrec de delegat de la Generalitat de Catalunya a Alemanya i voldria acomiadar-me de tots vosaltres. Com que no ho podré fer de manera individual, ho faig amb aquesta lletra col·lectiva.

A Berlín hi he passat tres anys i mig de la meva vida molt intensos, que m'han enriquit tant a nivell personal com professional. Tres anys i mig són temps suficient per conèixer una ciutat i Berlín ha acabat fent-se un lloc dins el meu cor. Ja sé des d'ara que n'enyoraré persones i racons, ambients i moments. Aquesta estada m'ha permès també connectar amb les meves arrels germàniques i, segons com, redescobrir-les. A Berlín hi vaig aprendre a pujar i baixar graons quan era menut, ara hi he après coses igual d'importants o més.

Se'm fa difícil parlar de la meva experiència professional durant aquest temps de manera desapassionada, com és comprensible. Posar en marxa la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya i marcar-ne les primeres passes, pujar els primers graons, ha estat el repte professional més important que he tingut fins ara. Representar Catalunya a Alemanya ha estat un autèntic honor i he mirat de fer-ho tenint sempre present que representava un país sencer i no uns interessos particulars.

La història o el futur diran si aquestes Delegacions de la Generalitat a l'exterior són l'embrió d'alguna cosa que es farà més gran. En aquesta primera etapa han estat instruments d'una modesta política exterior catalana, un element més en el complex entramat de la paradiplomàcia moderna. Hem estat molt curosos a no excedir-nos dels límits que ens marca l'Estatut de Catalunya i, malgrat tot, sovint hem estat ben conscients de fer nosa i de no ser ben vistos. Res que no hagi passat abans amb altres instruments d'ambició nacional, com els Mossos d'Esquadra o la Televisió de Catalunya.

La Delegació d'Alemanya crec sincerament que deixa una bona base per a qui n'agafi el relleu. Més enllà de projectes concrets, resta una bona xarxa de contactes i aliats potencials de Catalunya. Crec també, potser de manera immodesta, que la Delegació deixa una marca de qualitat, d'actuacions serioses i professionals, amb màxima cura pels detalls. Alhora hem mirat d'imprimir una certa dosi de frescura i d'innovació, per trencar amb el formalisme sovint un xic enquilosat que impera en les relacions institucionals. Si ho hem aconseguit, com se sol dir, no em correspon a mi jutjar-ho, i de ben segur que també hem comès errors i hem desaprofitat oportunitats.

No em resta res més que agrair la vostra amistat, paciència, col·laboració, complicitat i bona acollida, i confiar que amb molts de vosaltres podrem mantenir el contacte. També em sembla just mostrar el meu agraïment a les persones que en el seu dia van confiar en mi i em van nomenar.

A partir d'ara em podeu trobar a l'adreça electrònica mestruch@correu.mesvilaweb.cat.

Com diuen els Obrint Pas, seguirem!

Adéu-siau, auf wiedersehen.

Martí Estruch Axmacher

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat