Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de novembre del 2009 | 15:19
Notícia · Seguretat

Es poden denunciar amb cartells els casos de tortura?

Reproduïm d'Izaronews · s "enaltiment del terrorisme" col·locar un cartell al carrer amb el lema "Euskal presoak Euskal Herrira"? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa la Xarxa Ciutadana per l'Acord i la Consulta, Lokarri, per a qui és "una greu irresponsabilitat" que el conseller de l'Interior, Rodolfo Ares, realitzés ahir una crida a la ciutadania a denunciar els símbols que suposin enaltiment del terrorisme, una cosa que pot ser "excessivament àmplia i ambigua".

Segons Lokarri, la societat basca "no necessita batalles", sinó convivència, i "la definició de símbols proetarres és excessivament àmplia i ambigua". "Els propis tribunals no s'han pronunciat de manera taxativa sobre aquesta qüestió. s una irresponsabilitat deixar a la consideració de cada ciutadà quan es pot considerar un símbol com encoratjador o justificador de la violència", argumenten.

"El conseller Ares vol traslladar la seva responsabilitat al conjunt de la ciutadania basca. s curiós que en un dels llocs d'Europa on hi ha més efectius policials sigui necessari que els propis ciutadans hagin de convertir-se en denunciants de fets suposadament delictius", afegeixen.

Lokarri creu que "aquest tipus de crides a denunciar actes delictius és propi d'estats totalitaris i ens remunten a èpoques del passat en què s'animava els ciutadans a denunciar els seus propis veïns (...) El llenguatge d'Ares està carregat de bel·licisme i crides a la polarització. La pau no es construeix amb batalles socials. Al camí cap a la pau, la societat basca no necessita batalles ni estratègies de 'tolerància zero', la societat basca necessita convivència i respecte als drets humans".

Per a aquest col·lectiu, "transmetre la idea que aquest és l'únic camí per emparar les víctimes és un greu error". "S'està emprant aquest argument per tractar d'impedir les crítiques a les actuacions del Govern basc. El reconeixement de les víctimes no és incompatible amb la denúncia d'altres vulneracions de drets humans, com els que corresponen a les persones preses i detingudes," afegeix Lokarri.

Per això, exigeixen al conseller d'Interior "una rectificació de les seves paraules i un canvi en la seva estratègia per aconseguir la pau, superant les actituds de 'combat' i apostant per mitjanes que de manera efectiva contribueixin a l'entesa".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat