Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de d'abril del 2013 | 16:44
Opinió
Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona

L'advocat de l'Estat, certament

Tota nació necessita un Estat que la protegeixi i l'empari. Catalunya, nació mil·lenària, va pretendre des de la recuperació de la democràcia i durant més de tres dècades que fos l'Estat espanyol el que la reconegués en la seva condició de nació en el marc d'un Estat plurinacional (mireu Suïssa, per exemple). Aquesta pretensió ha fracassat.

I si algú encara en té algun dubte, només cal veure l'escrit que l'advocat de l'Estat ha presentat al Tribunal Constitucional contra la declaració del Parlament de Catalunya de finals de gener subratllant que Catalunya és un subjecte polític i jurídic sobirà.

En el seu escrit, l'advocat de l'Estat considera que la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament atorga al poble català el dret a separar-se de la resta d'Espanya si així ho decideix i que, per tant, és "un desafiament obert contra la Constitució".

En el recurs que l'advocat de l'Estat ha presentat davant el Tribunal Constitucional, el representant jurídic de l'Estat alerta del perill que el text aprovat pel Parlament pugui "alterar unilateralment l'equilibri de l'Estat espanyol global".
L'advocat de l'Estat ens vol tapar la boca. Aquest Estat ens queda tan lluny..."
En aquest sentit, l'advocat de l'Estat considera que la clau de tot és la definició del poble català com a "subjecte polític i jurídic sobirà" en la declaració. Aquest pronunciament, segons l'Estat, és "ni més ni menys que un acte de poder constituent". "Com a sobirà que es disposa a exercir un poder constituent, el poble català està desproveït de límits constitucionals" adverteix el recurs.

Cada nació necessita un Estat, l'Estat espanyol ens expulsa del seu marc jurídic per considerar que l'àmplia legitimitat del Parlament de Catalunya no té cap tipus de legalitat. Aquest és l'advocat de l'Estat, certament. D'un Estat que no només no ens dóna empara sinó que es declara obertament hostil a la voluntat política del Parlament de Catalunya que durant 35 anys, ininterrompudament, ha tingut una majoria absoluta nacionalista i ara sobiranista que per l'Estat no té cap valor ni polític ni cap legitimitat. L'advocat de l'Estat ens vol tapar la boca. Aquest Estat ens queda tan lluny... tan hostil...

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Xuclà
Jordi Xuclà
Diputat al Congrés per Girona
Opinió ·
Ha arribat el dia
Opinió · Política
El mirall escocès
Opinió ·
Any electoral, any de canvis en l'espai polític
Opinió ·
Decidir per nosaltres mateixos
Opinió ·
Depèn de nosaltres mateixos
Opinió · Política
Pla de xoc fora de temps
Opinió ·
Fa 10 anys que Zapatero va guanyar i ningú no ho recorda
Indica publicitat