L'anunci de la pregunta i de la data sobre el tipus d'estructura política que els ciutadans de Catalunya desitgen pel seu futur, significa la voluntat de liquidar les hipoteques que es van imposar a Catalunya per poder tancar l'etapa de la dictadura. La constitució espanyola de 1978, invocada ara pels hereus ideològics del franquisme, legalitzava unes pràctiques democràtiques insuficients.
Perpetuava els anteriors principis fonamentals defensats pel "Movimiento", l'aparell ideològic del règim totalitari. L'afirmació sacralitzada de la unitat espanyola i l'encàrrec d'atribuir a les forces armades la defensa d'aquesta unitat en són expressions significatives. La majoria de ciutadans de Catalunya i els seus representants polítics han decidit la ruptura amb l'ordre polític espanyol de democràcia limitada.
Els actuals poders espanyols ja han manifestat el seu desacord radical amb la decisió catalana. Estan disposats a limitar encara més les pràctiques democràtiques per mantenir un ordre polític que no volen imaginar diferent de l'actual. Des de fa segles han considerat normal la lluita contra la plurinacionalitat, el drenatge de recursos econòmics del països catalans i el menyspreu a la cultura i la llengua catalanes.
La societat i les institucions catalanes poden aconseguir els seus objectius si insisteixen en els principis i procediments democràtics"
En el nou escenari han decidit actuar com a enemics i estan disposats a utilitzar estratègies pròpies de la guerra en lloc d'optar pels procediments democràtics per resoldre el conflicte. Justificaran la utilització repressiva del seu ordre jurídic, mobilitzaran a fons els seus poders mediàtics per desinformar, fer por i mentir quan els convingui, fomentaran la demagògia habitual i agressiva dels partits sucursalistes, i es presentaran a Espanya i al món com a víctimes d'un nacionalisme català radicalitzat.
La societat i les institucions catalanes poden aconseguir els seus objectius si insisteixen en els principis i procediments democràtics però deixant clar que la democràcia no es redueix a la submissió a lleis injustes. També han d'explicitar que la transició democràtica completa serà positiva tant per la nació catalana com per la nació espanyola. Probablement els llibres d'història recordaran aquest procés com una aportació qualitativa a les llibertats catalanes, europees i universals.