Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de de desembre del 2007 | 18:34
Opinió · Cultura

75 anys després


Tot procés de normalització d'una llengua exigeix, d'entrada, la difícil tasca de la normativització, per la qual se'n consensua una ortografia i una gramàtica que siguin vàlides per al conjunt del domini lingüístic. Aquesta obra magna, que a casa nostra fou impulsada per Pompeu Fabra, tingué com a punt culminant l'aprovació de les Normes de Castelló, de les quals en celebrem enguany el 75è aniversari. Les Normes, que van comptar amb l'aprovació de filòlegs d'arreu dels Països Catalans, van significar l'acceptació d'una normativa unificada per a la llengua catalana i van esdevenir el punt de partida per al seu posterior desenvolupament a tots els nivells.  

Actualment, i a despit dels intents secessionistes de certs sectors, la normativització del català està plenament consolidada. Tanmateix, els graus de coneixement i d'ús de la llengua encara estan lluny de la normalitat. En aquest sentit, les darreres dades publicades indiquen que el percentatge de població dels Països Catalans que entén el català és lleugerament inferior al 90%, mentre que poc més d'un 70% declara que el sap parlar. Aquestes xifres, amb notables diferències entre territoris (a la Franja, un 88,8% de la població el sap parlar, enfront del 37,1% a Catalunya Nord), evidencien que encara ens queda molt camí per recórrer si volem garantir la presència efectiva del català en tots els espais d'ús que li haurien de correspondre com a llengua pròpia del país.

Així doncs, transcorreguts tres quarts de segles des de l'aprovació de les Normes de Castelló, i amb l'ensenyament del català força estès arreu del territori, cal fer un pas endavant: l'adopció d'unes noves normes, en aquest cas unes "normes d'ús" no escrites, per les quals les persones catalanoparlants abandonin el vell hàbit de canviar de llengua, un hàbit que en minva enormement l'ús social.

Ja és hora de deixar de banda antics prejudicis, creences i complexos (parlar en català a una persona castellanoparlant és de mala educació; és preferible utilitzar l'espanyol amb un desconegut, un immigrant o un estranger; el català és una llengua d'ús estrictament local...) i començar a actuar amb absoluta dignitat i fidelitat lingüístiques. Això és, en definitiva, el que fan els parlants de les llengües normal(itzade)s.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat