L'Estat espanyol ha provocat que ja no sigui possible concebre el nacionalisme sense el dret a l'autodeterminació. El catalanisme ha canviat de pauta: el navili estelat s'omple dia rere dia de credibilitats, institucions i entitats i ha virat per sempre més, tot i que Espanya sembla que encara no sap dos i dos quants fan.
I és que aquest estiu institucionalment està essent calent.
La Diputació de Barcelona, que Prat de la Riba va presidir fins que creà la Mancomunitat el 1914, la institució des de la qual Francesc Macià va proclamar la República Catalana, s'ha sumat al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Hem vist com Barcelona ha decidit de nou i ho ha fet per la Consulta. S'ha adherit al Pacte amb el suport de CiU, ICV-EUiA i UxB (ERC-DCAT) i, a l'igual com a la Diputació, PSC i PP hi ha votat en contra. La negació socialista ha provocat importants desacords entre alguns dels seus caps de files que faran parlar, però és evident que Espanya colla els partits d'obediència espanyola.
La força municipal en favor de la sobirania s'evidencia també a l'ACM mitjançant la moció que impulsa entre el llarg 95% del mapa municipal català que hi està integrat. Com més avancem en el temps, amb més energia s'expressen aquells ens locals que han fet, per exemple, petició de supressió de les delegacions del Govern central a Catalunya, que han començat experimentalment a pagar els seus impostos a la Hisenda catalana o que han demanat que l'Estat retiri els contenciosos contra els municipis que han fet actes clars d'insubmissió. L'AMI creix en adhesions i en accions i ja són més de 700 els ens locals que s'hi han afiliat.
Potser a la tardor disposarem d'una via legal més per fer la Consulta sobre el futur polític de Catalunya"
El Tercer Sector no ha estat menys contundent i ha fet front comú amb la Generalitat per reclamar la gestió del 0,7% de l'IRPF per a cooperació i voluntariat, competència que els tribunals els reconeixen i que Espanya els nega. El Concert del Camp Nou i la decisió del Parlament català de tirar endavant la Llei de consultes ciutadanes són demostració genuïna per la llibertat d'expressió. Potser a la tardor disposarem d'una via legal més, recomanada pel CATN, per fer la Consulta sobre el futur polític de Catalunya.
Finalment vull destacar un parell de desafiaments més al centralisme espanyol: el primer, que la Generalitat ha ampliat l'acció de les delegacions exteriors a la cerca de representació directa a la UNESCO, el Consell Nòrdic o les Nacions Unides; el segon, que davant la invasió de competències estatutàries per part l'Estat, el Govern català inicia sistemàticament procediment de recurs. Però aquestes seran anàlisis per a la tardor.
Avui per avui, en ple estiu que desitjo bo a tothom, m'agrada imaginar com Prat de la Riba i Francesc Macià s'agafen les mans en assaig de cadena humana de la Via Catalana i somriuen cofois en veure les institucions de Catalunya amb rumb al més enllà que significa esdevenir un nou estat d'Europa.