Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dissabte, 12 de de juliol del 2014 | 19:00
Opinió
Yvonne Griley
Membre del CAC

El mapa comunicatiu català sobreviurà

Malgrat la realitat complexa amb què conviu i l'amenaça recentralitzadora que significa la imminent redistribució de freqüències que preveu dur a terme l'Estat espanyol amb l'excusa del marc de la normatiu europeu, el mapa audiovisual català seguirà carregat de futur.

El nostre país s'impulsa endavant en un any protagonista, sens dubte, de moments determinants. En matèria d'estructures de comunicació, l'estiu s'obre amb la voluntat confirmada pel ministre d'Indústria de l'Estat d'eliminar el canal múltiplex que permet a Catalunya emetre en alta definició i única garantia a hores d'ara de la reciprocitat amb les Illes Balears i el País valencià.

La reacció del Govern català a aquesta intimidació i la declaració del Parlament contrària a la mesura estatal tanquen el primer semestre de l'any donant cobertura a les aspiracions catalanes de disposar d'un sistema comunicatiu propi. De fet, el 26 de juny, la Cambra simplement reclamava al Govern de l'Estat la cooperació i la coordinació que preveu la Llei de la Comunicació Audiovisual pel que fa a la gestió de l'espai radioelèctric que afecta Catalunya, donat que hi ha solucions que són factibles, malgrat que se'ns neguin.
L'aposta estratègica passa per desenvolupar l'alta definició i per ser competitius localment i al món"
I és que precisament la Televisió de Catalunya diversifica la seva audiència gràcies a la multiplicació de canals (generalista, serveis informatius continuats, esportiu, infantil-cultural-divulgatiu). L'impacte de la decisió unilateral estatal atempta contra la preservació del pluralisme i posa en perill el futur d'una televisió pública que garanteix amb caràcter general el compliment regular de les missions de servei públic que li assigna la llei.

És a dir, es tracta d'una televisió que procura satisfer les necessitats democràtiques, socials, educatives i culturals de tota la ciutadania, la informació de proximitat, la igualtat d'accés de tots els usuaris, l'atenció als col·lectius més vulnerables i que té especial cura amb les especificitats del públic infantil, jove i adolescent, tot plegat de manera força exemplar si tenim en compte el conjunt de l'oferta audiovisual que es rep a Catalunya, clarament desequilibrada en favor de les televisions de cobertura estatal. (Vegeu aquest enllaç).

Si bé el 1983 la creació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i el seu desplegament van ser una fita de la història de Catalunya en la recuperació de les institucions d'autogovern i la normalització cultural i lingüística, avui dia l'aposta estratègica passa per desenvolupar l'alta definició i per ser competitius localment i al món. Ara bé, aquesta voluntat d'innovació haurà de conviure amb un full de ruta que inclou també la preservació del terreny que democràticament hem construït, de ple dret, com a fita contra la involució induïda.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Yvonne Griley
Indica publicitat