Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de desembre del 2014 | 18:52
Opinió
Josep Poblet i Tous
President de la Diputació de Tarragona

Genis de país

Les comarques de Tarragona poden presumir d'haver inspirat grans genis de la cultura. Les obres d'Antoni Gaudí, Joan Miró, Pablo Picasso o Pau Casals preserven com un tresor el millor del paisatge geogràfic i humà d'aquest indret privilegiat que habitem.

Són, al mateix temps, un reflex universal de la nostra realitat més local, mostres d'art capaces d'arribar a qualsevol indret del món sense perdre ni un bri del caràcter que les fa singulars.

D'entre tots els genis nostrats, Gaudí és potser el qui ha atorgat una major dosi de monumentalitat a la seva obra. Els paisatges d'infància i joventut de l'arquitecte -a Reus, Riudoms, el conjunt del Baix Camp i d'altres comarques properes- van projectar-se en les seves obres, algunes de les quals -la Sagrada Família, la Pedrera, el Parc Güell...- s'han fet famoses arreu. D'altres creacions són menys conegudes, atès el seu caire més intimista, o les seves dimensions més reduïdes.
La nostra institució ha col·laborat en la publicació d'una exhaustiva i completa monografia sobre aquest monument"
No obstant això, irradien el mateix magnetisme que la resta, i l'admiració que provoquen també està assegurada. Un d'aquests exponents "ocults" és el Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat, bastit el 1916 i recentment restaurat amb l'ajut de la Diputació de Tarragona. Aquesta joia sorgida de la creativitat gaudiniana va comptar amb la participació dels escultors Josep Llimona i Dionís Renart, dels arquitectes Jeroni Martorell, Jaume Bayó i Joan Rubió, i d'altres autors de relleu dotats de la mateixa destresa i sensibilitat artística.

Tant pel paper de Montserrat com a referent cultural, espiritual, polític i social de Catalunya, com pels vincles especials que uneixen l'emblemàtica muntanya amb les nostres comarques, la Diputació de Tarragona -integrant del Patronat de la Muntanya de Montserrat- no podia deixar passar l'oportunitat de contribuir a la dignificació d'aquest monument. Una obra que, d'altra banda, ens arrela una mica més al nostre país alhora que projecta al món alguns dels seus millors actius.

En el mateix sentit de donar a conèixer el llegat gaudinià, la nostra institució ha col·laborat en la publicació d'una exhaustiva i completa monografia sobre aquest monument, inclosa a la Biblioteca Ramon Berenguer IV de la Diputació i que s'afegeix de manera especial a les publicacions que honoren el nostre arquitecte més universal.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Poblet i Tous
Indica publicitat