Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de d'abril del 2015 | 13:23
Opinió · Política
Josep Poblet i Tous
President de la Diputació de Tarragona

La força de Pontils, Llorac, les Piles, Savallà i d'altres petits grans municipis

Encara que el viatger provingui de la planura del litoral i s'endinsi terres amunt, no sempre acabarà pujant. "A la Conca sempre s'hi baixa, fins a tocar l'aigua del fons", va escriure en una ocasió l'escriptor Josep Vallverdú, tot fent èmfasi en l'aspecte més geogràfic d'aquesta comarca.

Vallverdú, un enamorat de la Conca, on ha acabat residint tot fugint de la boira de la seva Lleida natal, ha glossat en múltiples ocasions els verds canviants que tenyeixen els paratges conquencs, mai prou coneguts malgrat la riquesa natural, arquitectònica, cultural, històrica i, sobretot, humana, que hi és present.

En les meves sovintejades visites institucionals al conjunt de les nostres comarques, sempre hi trobo una oportunitat per acostar-me a la Conca. La darrera d'aquestes estades m'ha permès copsar de primera mà el pols de quatre dels seus pobles més petits: les Piles, Pontils, Llorac i Savallà del Comtat, quatre viles carregades d'història, situades en l'àmbit geogràfic conegut com a Baixa Segarra.

Viles on hi regna la quietud, si bé només als carrers: a l'interior de les cases batega l'empenta dels seus pobladors, el nombre dels quals es multiplica a l'estiu a causa de l'arribada dels fills del poble i dels que, sense ser-ho, hi troben tot allò que mai no trobarien en cap altre lloc. Uns i altres mantenen viva la tradició i la identitat d'uns municipis gairebé mil·lenaris que, per sort nostra, s'esforcen per continuar endavant malgrat la feblesa econòmica que ens afecta en els darrers anys. Enmig d'aquesta comesa, la Diputació sempre hi és present.
La Diputació vetlla perquè tots els municipis de la Conca i del conjunt de les nostres comarques, disposin dels serveis bàsics necessaris pel dia a dia"
La nostra institució vetlla per tal que Pontils, Llorac, les Piles, Savallà del Comtat i tots els municipis de la Conca i del conjunt de les nostres comarques, en especial els nuclis més petits, disposin dels serveis bàsics necessaris per al seu dia a dia. En els últims anys, el nostre esforç en aquest sentit s'ha intensificat al màxim per tal de pal·liar la recessió econòmica en la mesura del possible, bé sigui a través dels ajuts del Pla d'Acció Municipal, el PAM, o de qualsevol altre instrument d'actuació derivat de les nostres competències (suport econòmic i tècnic als ajuntaments, turisme, formació, promoció econòmica, xarxa local de carreteres, medi ambient i salut pública, cultura...). Fins i tot, i en no poques ocasions, hem col·laborant colze a colze amb altres administracions per tal de reforçar altres iniciatives de caire assistencial i econòmic també imprescindibles per al correcte desenvolupament de la nostra regió del Camp i de l'Ebre.

La Conca, amb una vintena de municipis, la majoria de mida petita, és objecte de l'acció de la Diputació en múltiples fronts que tenen com a finalitat el reequilibri territorial i, en resum, l'impuls a la qualitat de vida dels seus pobladors. Per això, treballem per millorar serveis i infraestructures, amb actuacions com la recent inauguració de l'accés a l'Espluga de Francolí per la TV-7001, o l'acabament de la primera fase de la TV-7002 entre la vila de Vimbodí i el monestir de Poblet, una millora que ha de culminar amb la remodelació de la resta de la carretera entre tots dos nuclis del municipi de Vimbodí i Poblet, segons el compromís adquirit al seu dia per la nostra institució.
A la Diputació de Tarragona treballem perquè al conjunt de la comarca no hi faltin oportunitats"
També mantenim ferm el nostre compromís amb Barberà de la Conca en l'aplicació de mesures que solucionin el problema d'estabilitat generat entorn de l'esquerda que travessa el nucli antic, o amb la reactivació del teixit econòmic comarcal -la nostra col·laboració amb el projecte Reempresa n'és un exemple també recent-, la promoció turística o la promoció cultural.

A la Diputació de Tarragona treballem, en definitiva, perquè a les Piles, a Llorac, a Vallclara, a Vilaverd, a Sarral, a Forès, a la capital comarcal, Montblanc, i al conjunt de la comarca no hi faltin oportunitats, perquè la població s'estabilitzi, perquè s'hi mantingui el benestar social i perquè el fluir de la vida garanteixi el futur dels seus municipis. Petits grans municipis que --tornant a la prosa de Vallverdú-- s'acoblen a l'escenari de la Conca per "declamar, cadascun d'ells, el seu paper en la història dels segles i en la societat d'ara".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Poblet i Tous
Josep Poblet i Tous
President de la Diputació de Tarragona
Opinió · Política
Impulsar el coneixement: aquest és el camí
Opinió ·
El Priorat: oportunitats i realitats
Opinió · Política
La 'Història de Poblet', una història global
Opinió ·
Impulsar el coneixement: aquest és el camí
Opinió ·
Genis de país
Opinió ·
El Priorat: la força de l'excel·lència
Opinió · Política
Fidels a l'esperit de la Mancomunitat
Indica publicitat