Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de març del 2015 | 17:45
Opinió
David Basora
Economista

KMPK! On ètica i moral esdevenen sobiranes

"Nivell ètic: "Tinc present la màxima o regla d'or: "No facis als altres el que no vulguis que et facin a tu". Nivell moral: "Rebutjo robar la calculadora d'un company de classe fins i tot sabent que ningú em veu"". (www.xtec.cat)

Des d'un punt de vista ètic, em semblen preferibles les propostes polítiques basades en la solidaritat, la distribució de riquesa i la cerca del bé comú per davant de les opcions més individuals. Però no he percebut correlació de la qualitat moral amb el posicionament personal entre un o altre capteniment polític. Distribució per igual, fins i tot, amb cert biaix paradoxal.

Com percebo que la reclamació de solidaritat universal no comporta sempre i alhora la del col·lectiu més proper. Com tampoc –-i amb tristesa– que la cerca de justícia social no implica sempre lluitar per la cultural. Sorprenent, però és així. Vasos comunicants, construïts per l'interès propi, deuen existir entre ètica i moral.

Hi ha qui, amb ganes d'avançar, s'arrisca a fer de les properes eleccions municipals –pensant en la majoria de pobles i ciutats, petits al nostre país– més pendents de la moral, termòstat de les anomenades "plebiscitàries", més focalitzades en l'ètica. Sembla que enllaçar conceptualment eleccions podria ser erroni, però ben fet a parer meu, el país cal fer-lo entre tots i totes. És jugar a tot o res i ja toca.
Acoblem ètica i moral per fer un país nou, que és un país millor, on grans desitjos i noblesa immensa van entrelligats"
Guanyar en la dimensió moral és bàsic perquè l'ètica triomfi. Una sense l'altre de res val. Funcionar és suficient amb l'ètica, però avançar, requereix de la moral. Complex encaix si de vasos comunicants parlem. Acoblem, doncs, ètica i moral per fer un país nou, que és un país millor, on grans desitjos i noblesa immensa van entrelligats.

Unint ètica amb moral, s'enforteixen país i capital, s'aproximen eleccions de país i municipals, però sobretot, s'apropen persones amb governants, i el desitjat pot esdevenir realitat. Sense això no anirem massa lluny. I la sortida és aquesta, perquè l'aposta del país per ser sobirà ha estat des de l'ètica i per tant requereix de la moral. Unint ètica amb moral, el país, que és la seva cultura, es quan podrà decidir el millor.

Ja veig quedant a generacions futures al KMPK, un dels pols de la cultura catalana. És així com potser anomenaran al quilòmetre de tota carretera que travessi Barcelona, KM Plaça de Catalunya, on conflueixen capital i país. Un quilòmetre vital però que mai serà un zero. Perquè aquest país és de xarxa i no de jerarquies, perquè aquest país vetllarà pel col·lectiu i per l'individual, i perquè aquest país haurà unit ètica i moral. Tant de bo sigui això el que el país, que és la seva cultura, aporti al món. Quedem a KMPK!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de David Basora
Indica publicitat