Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de d'abril del 2014 | 16:33
Opinió
Pep Martí
Llicenciat en Història i periodista

La trampa juridicista

El debat al Congrés ha posat en evidència l'argumentari de l'Estat espanyol en l'actual cruïlla històrica. La insistència en el pla juridicista és evident per part dels màxims representants del poder polític i també pels qui, a casa nostra, se'n fan ampli ressò.

Ras i curt: fora de la Constitució no hi ha vida possible i, si voleu alguna cosa, canvieu la Constitució. Però com que no podeu…

Ha hagut de ser un constitucionalista com Miguel Herrero de Miñón qui ha recordat que només els mals juristes s'obsedeixen en la lletra de la llei. Però totes les causes justes en la història de la humanitat han estat no-legals fins al moment de la seva legalització. Ho va dir amb paraules molt diàfanes l'home a qui ara tots elogien, Adolfo Suárez, en el moment d'iniciar la seva etapa de governant: hem de convertir en legal el que a nivell de carrer és simplement normal.
El terreny juridicista és una trampa per a ratolins per la causa de Catalunya"
Compte! El terreny juridicista (moure'ns tan sols en el tancat de la llei establerta) és una trampa per a ratolins per la causa de Catalunya. Cal respondre-hi de dues maneres. D'una banda, reblant que és un argument profundament reaccionari, emprat pels conservadors de totes les èpoques.

De l'altra, explicant en els àmbits en els quals l'independentisme no és majoritari allò que ha fet que l'Espanya real s'esberlés: la realitat que l'Estat, avui, ja no pot ser un marc comú. Perquè un Estat és molt més que unes lleis fixes, un espai fratern on dir a l'altre: som conciutadans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Pep Martí
Indica publicitat