Només assolirem l'objectiu de bastir un Estat propi si mirem molt més enllà de la independència. Ens trobem en un punt en que diferents moviments de gran abast s'estan creuant.
Cal evitar al màxim les fractures entre el front de la indignació social, el procés sobiranista i la ciutadania que mostra desconfiança en el funcionament de les institucions, fruit de la corrupció i les mentides oficials. Aquest és el principal motiu pel qual la llista única –una proposta del tot legítima i respectable-- ha de ser qüestionada.
El país nou que volem s'ha de construir sobre les restes d'un Estat que ens ha agredit i que és hostil a Catalunya. Com moltes altres vegades en la nostra història, la vindicació catalana pren força en un escenari de canvi de règim o de crisi total d'Estat. I, ens agradi o no, el procés no pot aïllar-se dels esdeveniments que se succeeixen a Espanya.
El projecte sobiranista només té sentit si es construeix per a tothom i amb voluntat de fer net"
En el cas de Catalunya, el projecte d'un Estat propi ha sabut guanyar moltes complicitats de sectors que no són, explícitament, catalanistes o independentistes. Com durant la Mancomunitat, amb la Generalitat republicana, o en els inicis de l'autonomia restaurada el 1977, molta gent ha vist en el procés sobiranista una porta oberta a la modernització, a assolir una estructura institucional més propera a Europa que a Madrid, i a preservar l'Estat del Benestar i els drets socials. Dissociar tots aquests fronts només pot dur al fracàs.
És aquest marc el que ajuda a entendre el discurs d'Oriol Junqueras al Palau de Congressos. Un Estat català que s'assemblés massa a Espanya no ens cal (encara que hi tinguem tot el dret). D'altra banda, no ens obsedim amb Podemos. A Espanya, Podemos està fent un paper interessant d'erosió d'una l'elit cleptòmana. A Catalunya, hem de fer els màxims esforços per explicar que el projecte sobiranista només té sentit si es construeix per a tothom i amb voluntat de fer net.