Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de de novembre del 2008 | 17:04
Opinió · Política

"Escenas de matrimonio" o la necessitat de consolidar ja un imaginari nacional català

Barcelona · Fa uns dies em cridava l'atenció unes declaracions de la vicepresidenta De la Vega en la que aquesta animava fervorosament a la Razón a continuar treballant per crear opinió (espanyola d'estat s'entén). L'endemà mateix i en un context totalment diferent com és el d'un programa d'entreteniment de T5 "Escenas de matrimonio" em sorprenia una altra afirmació . Aquesta en forma de comentari humorístic, però amb  implicacions encara  més sibil·lines i contràries  a aquells que humilment treballem per la consolidació de l' imaginari col·lectiu català, tot  intentant frenar l'escalada espanyolista dels mitjans estatals i l'absoluta negació i/o ridicaulització del fet diferencial català i basc que aquests practiquen: "Para de quejarte pareces un nacionalista" li deia un dels personatges de la serie al seu marit.


 D'acord que això no passa de la pura anècdota a la que no vull donar més trascendència de la que té, però cal que no oblidem que aquest programa en qüestió és seguit per milions de persones a Espanya i a Catalunya es troba entre els preferits pels televidents catalans i que si el guionista ha introduït tan "intel·ligent" comentari en el guió és o perquè realment s'ho creu o perquè vol que la gent així ho interioritzi.


Així doncs la reflexió que immediatament em ve al cap  tenint en compte  ,a més a més, que la maquinària de construcció i potenciació d'orgull espanyolista està en hores altes (qui ha pogut oblidar el bombardeig al que se'ns va sotmetre amb la participació i finalment victòria de la selecció espanyola a l'última Eurocopa) és si ens podem permetre continuar funcionant com fins ara o si més aviat hauríem sense més dilació establir les estratègies  per aconseguir  consolidar el fràgil imaginari col·lectiu català. Els mitjans de comunicació espanyols, no ho oblidem,  mentre nosaltres ens decidim si aquest imaginari és necessari, existeix  o si cal o no reforçar-lo  continuen treballant sistemàticament per fer de l'imaginari espanyol el de "todos"  i d'aquesta manera van folkloritzant i ridiculitzant cada vegada més les realitats nacionals diferenciades com poden ser la basca i la catalana. Els mitjans espanyols ja no s'amaguen hi opten obertament pel discurs de potenciar "l'orgull de ser espanyol" i critiquen i fins i tot criminalitzen a  aquells qe no comparteixen dita pertinença.

 

De totes maneres no voldria caure en el pessimisme i per això també vull remarcar que aquesta setmana el mateix president del Parlament, Ernest Benach, durant el seu discurs d'inauguració del   Fòrum espai català de Premsa remarcava precisament la importància  de constituir "un espai català de comunicació propi, plural i de qualitat que si tingui en compte la llengua catalana i la necessitat de la vertebració nacional del país".

 

 Per tant si ho tenim clar només cal que ens posem a treballar ja que molt em temo que si esperem gaire a fer-ho potser no hi haurà res a consolidar i la realitat diferenciada  catalana es limitarà a allò que els espanyols han volgut sempre que fos : la sardana, la barretina  i els panellets.

 


 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat