Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de setembre del 2013 | 17:36
Opinió · Política
Oriol Amorós
Portaveu adjunt del grup parlamentari d'Esquerra

Catalunya ho està fent molt bé

Hi ha polítics catalans que, a falta de coratge per encarar-se al poder de l'Estat, passen l'estona buscant totes les pegues a la resta de partits catalans o, fins i tot, a la societat civil catalana organitzada. Per excusar la seva impotència, han passat l'estiu criticant la #viacatalana i la Festa de la Rosa muts davant els seus amos. Doncs no. Diguem-ho clar: el poble de Catalunya ha expressat la seva voluntat de forma modèlica. Diria més: de manera impecable i inèdita a l'Europa dels darrers decennis.

Quin altre país d'Europa, o del món, ha dut a terme una sèrie de mobilitzacions tan intenses i de forma tan cívica, massiva, pacífica i democràtica com ho ha fet Catalunya? Un milió pel dret a decidir el 2010, un i mig per ser un nou Estat d'Europa el 2012, un 80% dels vots emesos favorables al dret a decidir el 25N i 1,6 milions --amb un compromís i esforç logístic personal mai vistos-- aquest 2013, per avançar democràticament cap a la independència.

Qui ho ha fet millor al món? O, tant sols, qui ho ha fet aproximadament igual de bé?

Senyors submisos i acomplexats: no és el poble català qui ha obrat sense respecte ni voluntat de diàleg, sinó que ho han fet aquells qui porten anys fomentant el desconeixement de qualsevol cultura que no sigui l'espanyola: els qui fomenten l'odi a Catalunya, els qui van prometre entesa sabent que mentien, els qui van manipular un tribunal ni més ni menys que constitucional, els qui van menystenir l'expressió del poble a les urnes en referèndum de l'Estatut, els qui han respost amb un "Buf! Tampoc eren tants!" les massives mobilitzacions del 2006, 2008, 2010, 2012 i 2013 o els qui no han volgut llegir l'esclatant victòria del sobiranisme el 25N, concentrats en elevar l'anècdota a categoria.
Qui s'ha desvetllat és l'autoestima dels catalans i ara toca escoltar-los. Ara toca donar-los la veu"
Per això, la política catalana ha de fer un canvi. Ja n'hi ha prou de culpar-se per parlar clar i de considerar un excés demanar el que és just. Prou d'actuar com si tinguéssim por de despertar un monstre, prou de censurar-nos i de baixar sempre el to i no fer cap fressa amb una por desmesurada per si el desvetllem. I, mentrestant, per si de cas, ens sotmeten.

Han canviat les coses i a fons. Qui s'ha desvetllat és l'autoestima dels catalans i ara toca escoltar-los. Ara toca donar-los la veu. Ara, el que hem de fer, és deixar a les seves mans la decisió sobre quin futur volen per Catalunya.

I ho hem de seguir fent ben fet. Democràticament. Amb civisme i actuant com un sol poble que, com tots els pobles lliures, té opinions diverses que s'han de poder expressar amb llibertat. Ajustats a la legalitat catalana i a la internacional. I, si per la legalitat espanyola hi ha un semàfor que està vermell: ens el saltarem!

Només un. Un que, en realitat, serà verd per tots aquells qui posem la democràcia al davant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Oriol Amorós
Oriol Amorós
Portaveu adjunt del grup parlamentari d'Esquerra
Opinió ·
AENA, ports, comerç i els nostres aturats
Opinió · Política
El cinturó groc garanteix l'èxit del procés
Opinió · Política
El món és millor si
Opinió · Política
Sí i Sí. Farem un nou país per a tothom
Opinió ·
Vint-i-cinc raons per ser a la Via Catalana
Opinió ·
El carreró té sortida
Opinió · Política
Països Catalans, com?
Indica publicitat