Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'abril del 2015 | 17:36
Recull de premsa

Colominas: "Cal treballar molt en aquests propers cinc mesos, aprofitant les lliçons quebequeses i escoceses"

"En els referèndums, el recompte és únic i tots els vots valen el mateix. De cara al 27-S, cal fer entendre que ens movem en una lògica nova, diferent, en què el recompte és únic i que cal mobilitzar tots, tots, els electors partidaris del sí".

El director de la Fundació CatDem, Joaquim Colominas, ha instat a un article a aprofitar les experiències que ofereix la política comparada: "Lliçó quebequesa. De l'ajustadíssim resultat del segon referèndum del Quebec del 1995 –el sí a la independència va aconseguir el 49,6% dels vots, contra el 50,4% a favor del no–, cal destacar [...] el fet que els partidaris del sí no van saber mobilitzar tot el seu electorat".

A l'article Lliçons quebequeses i escoceses ha dit que una part dels partidaris del sí al Quebec, "pensant que tenien la victòria assegurada" es van "confiar excessivament, i van votar en clau de la seva tradicional elecció majoritària uninominal (on en cada districte unipersonal, qui guanya l'elecció del districte guanya l'escó, sigui per una diferència de molts vots, o bé d'un sol vot)" la qual cosa va ser "un greu error de percepció".

"En els referèndums, el recompte és únic i tots els vots valen el mateix. De cara al 27-S, cal fer entendre que ens movem en una lògica nova, diferent, en què el recompte és únic i que cal mobilitzar tots, tots, els electors partidaris del sí" ha sentenciat Colominas. 

Sobre la "lliçó escocesa" l'autor de l'article ha subratllat que una de les causes de la derrota va ser la "poca mobilització a favor del sí a la independència entre l'electorat de més edat": "La por de perdre la pensió va ser un element clau [...]. En el nostre cas, aquest és un altre factor a tenir molt en compte, i en el qual hem de treballar de valent".

Finalment Colominas ha fet dues recomanacions: "L'electorat jove es va mobilitzar molt poc en la consulta del passat 9 de novembre. Aquest és un altre sector que cal treballar de forma específica. Cal fer arribar els arguments a favor de la independència especialment a aquell electorat universitari [...]. El comportament electoral en les democràcies occidentals ens ensenya que pràcticament totes les persones que arriben just abans de la celebració de la consulta en una posició d'indecís, acaben sent decises, del no. Per tots aquests motius, doncs, rebutgem tant els falsos triomfalismes com les posicions més derrotistes. El proper 27-S la victòria és possible, però cal treballar molt en aquests propers cinc mesos, aprofitant les lliçons quebequeses i escoceses, per poder-la aconseguir".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat