Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de juny del 2015 | 17:19
Crònica · Madrid

Cinc moviments que ara farà Madrid

El nou escenari polític després del 24 de maig i la clarificació del mapa català amb la ruptura de CiU han portat els partits espanyols al desconcert, l'enrocament i la irritació. Ningú vol fer cap pas en fals abans del 27-S pensant en el seu propi horitzó electoral, el 29 de novembre.

Madrid · No obstant això, ara començaran a passar coses:

1. Rajoy cometrà un gran error estratègic. El president espanyol ja ha anunciat que no permetrà que es posi en marxa el full de ruta cap a l'Estat propi si CDC, ERC i la CUP tenen la majoria al Parlament. Ho diu per convenciment però també perquè necessita mobilitzar el seu electorat. Ara bé, es tracta --vist a mitjà termini-- d'un error important per als espanyols perquè certifica davant d'Europa el nul respecte del govern de Madrid per uns resultats democràticament impecables.

2. Madrid tornarà a reivindicar Duran. Després de mesos criticant amb duresa el líder d'Unió --el PP ha suggerit fer-lo fora de la presidència de la comissió d'Exteriors del Congrés-- de sobte passarà a ser un referent de l'unionisme. Una víctima. Madrid no entén que la ruptura de la federació reforça el lideratge d'Artur Mas.
El PP intentarà vendre la idea que, ara sí, té previst fer les inversions que durant anys ha escatimat"
3. Les clavegueres de l'Estat, a tota màquina. L'Estat té el vist-i-plau de Mariano Rajoy per buscar i airejar tot allò que, a parer seu, debilita el procés. La justícia, que manté viva la querella contra Mas, també s'arremangarà.

4. Els pressupostos com a pastanaga. Rajoy presentarà al setembre els pressupostos pel 2016. Sap que probablement no governarà i, per tant, aprofitarà els comptes de carta als Reis. El PP intentarà vendre la idea que, ara sí, té previst fer les inversions que durant anys i anys el govern ha escatimat als catalans.

5. Pendents d'Albert Rivera. Entre les elits madrilenys s'ha instal·lat la idea que cal aguantar fins als comicis del novembre i que, aleshores, Albert Rivera obligarà PP i PSOE a seure per ordenar les coses, retocar la Constitució i reconduir el conflicte amb Catalunya. No entenen ni la profunditat ni l'amplitud d'un moviment sobiranista que ja no farà marxa enrere.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat