Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de febrer del 2014 | 15:44
Recull de premsa

Culla: "Els pronòstics apocalíptics, si resulten excessius, esdevenen inversemblants i més aviat fan riure"

"És comprensible que els beneficiaris de l'estat espanyol tal com està muntat i funciona avui en defensin la continuïtat amb ungles i dents. Però haurien de tenir sentit de la mesura".

L'historiador i professor de la UAB, Joan B. Culla, ha comentat a un article el document que la Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales (FAES) acaba de publicar, de 80 pàgines i titulat 20 preguntas con respuesta sobre la secesión de Cataluña.

"És significatiu que, volent defensar els interessos de "la inmensa mayoría" dels habitants del Principat --ha assenyalat-- els autors del document només hagin cregut dignes de ser citades com a arguments d'autoritat les paraules de quatre "insignes catalanes ", tots ells frontalment antiindependentistes: el filòsof Félix Ovejero, l'escriptora Laura Freixas, el seu col·lega Javier Cercas i l'economista Francesc Granell. Ells quatre deuen saber per què la FAES de José María Aznar els considera tan "insignes "..."

A l'article Culla hi diu que el text conté elements "previsibles i tòpics, com ara la idea que la unitat d'Espanya era quelcom predestinat i inexorable des de la creació del món; o, sobretot, el culte quasi religiós a la Constitució de 1978, alfa i omega de totes les coses bones" i que alhora "combina dos ingredients fonamentals: la deslegitimació absoluta, sense escletxes, de la demanda sobiranista, i el conreu de la por."

"Reivindicar el dret a decidir no té cap fonament --ha argumentat-- ni justificació, perquè la diferència històrica o cultural entre Catalunya i Espanya és "
remota y supuesta", havent-hi com hi ha "una cultura y una lengua comunes"; perquè el 1976-1977 "las manifestaciones que se sucedían en las calles de Barcelona pidiendo libertad no diferían de las que tenían lugar en Madrid y en el resto de las ciudades españolas " (es veu que allà també reclamaven l'Estatut, el restabliment de la Generalitat i el retorn de Tarradellas...)".

Sobre el discurs de la por del document, l'autor de l'article ha dit que la "pretensió sobiranista és "un empeño dañino socialmente, antihistórico, gravemente lesivo económicamente para España y para Cataluña, que también socava la democracia "" i que la independència ""probablemente conduciría a Cataluña a un estado de quiebra ", la posaria fora de la UE, de l'euro, de l'OTAN, de l'ONU...

L'historiador ha conclòs, finalment, que "és comprensible que els beneficiaris de l'estat espanyol tal com està muntat i funciona avui en defensin la continuïtat amb ungles i dents" però que haurien de tenir "sentit de la mesura" i no caure en aquell "barroquisme tan seu: els pronòstics apocalíptics o els contes de terror, si resulten excessius, esdevenen inversemblants i més aviat fan riure."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat