Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de de març del 2013 | 17:56
Recull de premsa

Culla: "L'ultra Emilio (ara, José Enrique) Hellín Moro segueix gaudint d'altes complicitats. Significatiu, no?"

"Quan, a la Catalunya d'aquests últims mesos, s'al·ludeix a l'activitat de les clavegueres de l'Estat, o de grups policials fora de control, hi ha qui somriu desdenyosament i parla de paranoies".

L'historiador i professor universitari Joan B. Culla ha recordat que alguns titllen de paranoics els qui, a dia d'avui, parlen de l'acció de les clavegueres de l'Estat a Catalunya: "Hi ha qui somriu desdenyosament i parla de paranoies".

Tot i això, l'autor de l'article Clavegueres i transicions ha dit que curiosament José Enrique Hellín Moro "segueix gaudint d'altes complicitats" entre els que només haurien de servir a l'ordre democràtic. "Significatiu, no?" s'ha preguntat.  

Culla ha recordat qui és Hellín Moro: "L'1 de febrer ETA havia assassinat a Ispaster (Biscaia) a sis guàrdies civils, i aquest crim inflamar els ambients policials i els cercles feixistes. [...] Hores després, membres del sempre nebulós Batalló Basc Espanyol mataven [...] una jove bilbaïna de 19 anys: Yolanda González Martín".
Hellín assumia tota la responsabilitat a canvi de promeses d'un tracte penitenciari benèvol i de suport quan sortís de la presó"
Sobre aquest assassinat, Culla ha recordat que els seus executors "la van prendre per etarra senzillament perquè era basca, activista i d'esquerres" i que la rapidesa amb la qual la policia va trobar els autors del crim ("poc més d'una setmana"), Emlio Hellín i Ignacio Abad, "apunta a que les forces policials no van haver de buscar molt lluny de les seves pròpies files".

L'autor de l'article ha denunciat sobre aquest cas que la "impunitat" de què va gaudir el partit de Blas Piñar durant la investigació "és també molt significativa": "Res més lògic, en aquest context, que un pacte tàcit: Hellín assumia tota la responsabilitat, a canvi de promeses d'un tracte penitenciari benèvol i de suport per quan sortís de la presó. Si, a més de plausible, aquesta hipòtesi és certa, haurem de concloure que els aparells de l'Estat han mantingut impecablement el seu compromís". 

"És com si, enmig de la crisi de tants tabús, reapareguéssin també alguns dels esquelets mal enterrats d'aquella Transició que es va pretendre modèlica però que va tenir molt de sòrdida" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat