Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 21 de d'abril del 2010 | 16:01
Recull de premsa · General

Francesc-M. Álvaro: "¿Vol el magistrat buscar la veritat de les víctimes oblidades o retornar als agitats mesos de 1977?"

Barcelona · L'articulista Francesc-Marc Álvaro ha fet un exercici de memòria per tal de comentar l'actual situació que viu el jutge Baltasar Garzón. "No tenia ni un any el nen Baltasar Garzón -ha començat Álvaro- al juny de 1956 quan el Partit Comunista d'Espanya (PCE) va donar a conèixer una declaració imprescindible per comprendre el present en el qual vivim. [...] El text deia el següent: En apropar-se el XX aniversari de l'inici de la guerra civil, el PC declara solemnement estar disposat a contribuir sense reserves a la reconciliació nacional de tots els espanyols". La declaració, realitzada 19 anys abans de la mort del dictador, va servir, ha dit l'autor de l'article, per "col·locar la primera pedra d'allò que anomenem Transició".

Francesc-Marc Álvaro també ha recordat altres moments de la història espanyola: "El 1964 [...] el Govern [franquista] va organitzar la celebració dels 25 anys de la victòria del bàndol rebel de la Guerra Civil, i José Luís Sáenz de Heredia va rodar un documental: Franco, ese hombre. [...] L'hagiogràfica cinta mostra els peredors de la guerra una sola vegada citats com alguna cosa que no representa l'enemic: Per aconseguir aquesta Espanya millor, van perdre la seva vida, en un bàndol i en l'altre, un milió d'espanyols". "Set anys després -ha continuat recordant l'autor de l'article- [...] Rodolfo Martín Villa [...] declarava el següent: Si alguna cosa caracteritza els homes de la nostra edat és haver pogut parlar sense excés de dogmatismes amb uns i altres".

Amb tot aquest exercici de memòria, Francesc-Marc Álvaro ha afirmat que "avui dia, molts desitgen saber la veritat del que va ocórrer, sense por de repetir el conflicte", una "noble aspiració" que segons l'autor de l'article "aflora cada cop que se'n fa un ús partidista del passat". Álvaro ha citat, també, les paraules de Paloma Aguilar Fernández, "la més acreditada experta en polítiques de memòria d'Espanya" que resumeix "" el conflicte que encara perdura: "La condemna de l'oblit, tan abundant als nostres dies, acostuma a culpar les elits polítiques del que va ser propiciat per una immensa majoria d'espanyols. Però aquesta condemna [...]constata també les llacunes existents en les mesures de reparació material i simbòlica de les víctimes del bàndol republicà".

Finalment, l'autor de l'article ha advertit que si el relat de la pugna actual amb el jutge Garzón es resumeix a la frase "falangistes contra un jutge de la democràcia" no li queda "més remei que estar de banda de Garzón", la qual cosa "no ens entusiasma". Francesc-Marc Álvaro s'ha preguntat: "¿Vol realment el magistrat buscar la veritat de les víctimes oblidades o tornar als mesos agitats del 1977?", una pregunta que no ha respost però amb la qual ha posat en evidència els paral·lelismes existents entre el passat i avui dia: "El passat (en suspensió) i el present (en emulsió) tendeixen a transformar-se en una sola substància de dos gustos tòxics: el de la caricatura kitsh i el del thriller de sèrie B".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Idealistes i pragmàtics"
Recull de premsa · Política
Álvaro: " És ingenu pensar que una sortida per posar fi al procés seria el mateix que una solució del problema"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro:"Allò que fabrica independentistes és la manca de respecte i el seu complement pal·liatiu: el paternalisme displicent de qui es considera propietari del tros"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Autoeliminat Puigdemont de l'equació, l'únic dirigent institucional del procés amb bitllet a totes les destinacions és Junqueras"
Recull de premsa · Política
Álvaro: " El poble irlandès va canviar completament de mentalitat en només dos anys i l'objectiu de la independència va deixar de ser un somni de quatre gats"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Si el Govern de Junts pel Sí permet que els cupaires marquin els ritmes i els estils, una meta que és complicada esdevindrà absolutament irrealitzable"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Fa més d'un any que repeteixo que l'independentisme català no té un rumb clar i unificat"
Recull de premsa · Política
Álvarez: "Rajoy ha governat contra Catalunya. El resultat d'això és una societat catalana que li diu no"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: " Sense el 9-N, Margallo no diria ara –des de les Nacions Unides– que l'independentisme "avança a tota mà­quina"
Recull de premsa · Política catalana
Álvaro: "Puigdemont és presoner del concepte d'una independència-exprés que, al seu torn, és fill d'un frame antipolític, ineficaç i pueril:Tenim pressa"
Indica publicitat