Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de maig del 2015 | 15:16
Recull de premsa

Joan F. Mira: "El nacionalisme de veritat, l'espanyolisme profund, ni se'l plantegen com a problema"

"La cosa és perfectament clara per a ells: D'una banda hi ha "ells", els bons no-nacionalistes espanyols plurinacionals multiculturals sense barreres, i d'altra banda "nosaltres", els dolents bascos i catalans nacionalistes uninacionals monoculturals tancats per altes barreres que alcem contra el curs de la història".

El reconegut antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira ha sentenciat a un article que "el problema és que confonien, i confonen encara, "nacionalisme espanyol" amb patrioteria franquista, consignes imperials, yugos y flechas, i altres fantasies retòriques i ornamentals".

A l'article Espanyols i demòrates Mira hi ha dit que "el nacionalisme de veritat, el de fons, l'espanyolisme profund, ni se'l plantegen com a problema" perquè "hi viuen dins, el respiren, és part de la seua substància": "Tenen Estat, exèrcit, monarquia (amb república seria igual), ministeri d'hisenda i companyia de ferrocarrils, ho tenen tot, sobretot el reconeixement intern i extern com a nació sobirana. No es pot demanar més".

L'autor de l'article, seguint aquest fil, ha subratllat: "I quan els altres demanem només la meitat de tot això, només una tercera part, s'espanten i escandalitzen: però com pot ser que ara us feu nacionalistes quan nosaltres ja no ho som?, diuen".
I per si fóra poc pecat, no som demòcrates, com ells. 'Vaya por Dios'"
"D'ençà de l'anomenada "Transició" --ha continuat--, afirmen que, com que ells es van fer demòcrates i no nacionalistes, esperaven que als altres els passaria igual i que "el aire de la democracia los impregnaría de valores universalistas", etc. Lamentablement, com sap tothom "nada de eso ha ocurrido: a medida que el nacionalismo español dejaba de ser el fundamento coactivo de nuestro sistema político, los nacionalismos vasco y catalán han pugnado por construir con distintos grados de agresividad una identidad separada".

L'autor de l'article ha lamentat que la cosa és "perfectament clara" per a ells: "D'una banda hi ha "ells", els bons no-nacionalistes espanyols plurinacionals multiculturals sense barreres, i d'altra banda "nosaltres", els dolents bascos i catalans nacionalistes uninacionals monoculturals tancats per altes barreres que alcem contra el curs de la història, etc".

"I per si fóra poc pecat, no som demòcrates, com ells. Vaya por Dios: ni demòcrates som. Ni demòcrates, perquè aprofitant unes paraules incivils i poc prudents del senyor Arzallus, l'autor de l'article (Santos Julià de nom, historiador ben acreditat, liberal de renom) engaltava, apuntava, i concloïa: "Arzalluz demuestra que nacionalismo y democracia se encuentran como sospechábamos, en relación inversa: mientras más haya de lo uno, menos habrá de la otra, y viceversa." Ja veuen quines sospites es confirmen. Es miren cada matí a l'espill, i es veuen translúcids. Fa trenta-cinc anys, fa vint anys, fa deu anys, fa una setmana, i l'any que ve i l'altre i l'altre" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat