Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de gener del 2010 | 16:44
Recull de premsa · Política

Enric Marín: "Es pot reforçar la fragmentació parlamentària o es pot tornar a un bipartidisme. Ningú no ho té fàcil"

Barcelona · El periodista Enric Marín ha definit les incerteses del panorama polític que es configurarà a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Marín ha dit a un article a El Periódico que "es podria tornar a un nou bipartidisme

imperfecte", però també es podria "reforçar la fragmentació de la representació parlamentària amb la irrupció de forces de signe ben diverses com les liderades per Josep Anglada o Joan Carretero". En tot cas, l'autor de l'article ha indicat que totes les forces polítiques amb representació parlamentària estable "s'esforçaran per definir la singularitat del seu perfil" i que la ciutadania tindrà "l'oportunitat de veure com se'n surten" tot i que "ningú no ho té fàcil".


El periodista ha explicat que l'actual situació política és resultat de les polítiques anteriors: "Des de la primera majoria absoluta de CiU, fins al darrer cop que Jordi Pujol va optar a la presidència de la Generalitat, la política catalana va viure un llarg període de semihibernació [...]. Amb la irrupció de Pasqual Maragall en la cursa electoral per la presidència de la Generalitat, l'any 1999, la intensitat de la política catalana va créixer [...] i des del salt electoral d'ERC el 2003 i la formació del primer tripartit, l'agenda política ha viscut en estat febril permanent".

En aquest sentit, Marín ha dit que cada nova convocatòria electoral "incorpora més elements de dramatúrgia" i que aquest 2010 no trencarà la tendència "sinó al contrari, la reforçarà":"Es multipliquen els signes que ens diuen que ja som de ple en la dilatada precampanya electoral, i hi conflueixen diferents fets que subratllen un dramatisme ben singular, agònic". Marín ha puntualitzat cinc aspectes que afegeixen "dramatisme" a les properes eleccions que s'acosten. "1. Des del 1980, les eleccions d'aquest any viuen la situació en què la relació Catalunya-Espanya està més oberta. Passi el que passi amb la sentència del TC, l'autonomisme del règim comú té plom a les ales i la societat catalana necessita aprofundir i eixamplar l'autogovern" ha sentenciat l'autor de l'article. El segon aspecte indicat per Marín és "la incertesa econòmica generada per la crisi" que "afavoreix la desafecció a la política, crea un brou de cultiu adequat per als populismes i perjudica les forces polítiques".

Un altre factor a tenir en compte, segons Enric Marín, és "la doble desafecció, a la política i a Espanya" que "obre encara més interrogants sobre la conducta electoral", així com també en destaca el caire d' "examen final" que tindran aquests comicis per als principals partits polítics catalans. Finalment, el periodista ha dit que "la incertesa amb relació a la configuració del mapa parlamentari que definiran les eleccions" és un altre element que afegeig "dramatúrgia" a les properes eleccions: "Es podria tornar a un nou bipartidisme imperfecte, però també es podria reforçar la fragmentació de la representació parlamentària".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat