Guillem López Casanovas critica l'estat de les autonomies, un artefacte "car i absurd", "però també inútil per ser incapaç de resoldre les legítimes reivindicacions nacionals històriques d'unes poques comunitats".
"Que l'estat de les autonomies és un invent per diluir les nacions que integren l'estat espanyol no és una evidència nova. Però sí que ho és per alguns que ara, amb la crisi de les finances públiques, sigui insostenible, i que sobre els disbarats fàcilment observables molts s'atreveixin a fer-ne foguera". Així comença Guillem López Casasnovas, de la UPF, el seu article 'Refer l'Estat autonòmic', publicat a La Vanguardia, sobre la polèmica del dèficit autonòmic.
Casasnovas afirma que "els partits nacionalistes espanyols han efectivament engendrat un petit monstre que fuig contínuament cap endavant sobre la base que ningú no vol ser menys que els altres, tot i que ho són". Així, l'autor considera l'estat de les autonomies "car i absurd, però també inútil per ser incapaç de resoldre les legítimes reivindicacions nacionals històriques d'unes poques comunitats".
L'autor considera que "culpabilitzar les comunitats autònomes del desori de l'incompliment del dèficit públic és, però, una veritat a mitges", ja que, al seu parer, el "dèficit esperat s'ha incomplert, més per la previsió desencertada dels ingressos tributaris estatals que pels excessos de despesa protagonitzats per les comunitats autònomes".
Casasnovas, però, afirma no tenir dubtes sobre que "l'administració central se'n sortirà a ficar el nas no només en el sostres de despesa sinó en les partides que el configuren". Les declaracions de De Guindos son, en aquest sentit, "un precedent més que posa en evidència que de federalisme fiscal el sistema autonòmic espanyol en té poqueta cosa. L'estat autonòmic s'ha de reformar. Però ni el cafè per a tothom va ser una bona idea llavors, ni que paguin justos per pecadors és una bona idea ara", conclou l'autor.