"La consellera Rigau està fent, al meu parer, el que ha de fer. Però em sembla que la societat catalana i el Parlament tindran ara l'ocasió de fer aquest gest de resistència democràtica i pacífica triant la seva legislació pròpia".
L'escriptor Vicenç Villatoro ha opinat sobre els diferents i múltiples atacs judicials al model d'escola catalana que el "gest de resistència democràtica" en contra de les resolucions dels alts tribunals s'ha de produir "quan es convoqui una consulta" i si el govern espanyol la prohibeix "dues lleis, dues legitimats confrontades".
"Quan parlem del model educatiu català i del model lingüístic que inclou --ha continuat--, tenim aquest mateix xoc de legitimitats. Hi ha un model decidit des de Catalunya[...] amb l'aval d'una majoria molt qualificada [...]. Ara aquest model pot haver-se de desmuntar per unes sentències que neixen d'una altra font de legitimitat, la Constitució".
Sobre això l'autor de l'article ha dit que "el dret a decidir no es refereix tan sols a si som independents o autònoms o no res, també a si podem organitzar el nostre sistema educatiu segons els nostres propis criteris i necessitats".
"No crec que el govern de la Generalitat s'hagi de proclamar explícitament insubmís. No li toca" ha sentenciat, i ha continuat dient que la consellera Rigau està fent "el que ha de fer": "Però em sembla que la societat catalana i el Parlament tindran ara l'ocasió de fer aquest gest de resistència democràtica i pacífica triant la seva legislació pròpia".
Finalment Villatoro ha conclòs que "la llengua i l'ensenyament són un territori prou central per a la convivència i per a la preservació de la pròpia identitat -compatible amb saber més idiomes i amb saber tothom el castellà- perquè aquest gest necessari es faci en aquest terreny".