Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de de novembre del 2011 | 16:50
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Construint l'Estat propi

El Palau Robert va acollir ahir la 1ª Conferència sobre l'autodeterminació de Catalunya amb el títol Building a New State (Construint un nou Estat) organitzada per la plataforma Sobirania i Justícia.

La  jornada, feta íntegrament en anglès i amb un to marcadament acadèmic, va comptar amb experts internacionals en matèria jurídica, econòmica i política com Charles E. Ehrlich, Patrick Dumberry, Ana Stanic i el politòleg català Carles Boix. Joaquim Torra, president de SiJ, justificà la necessitat de fer una conferència d'aquest caire per tal d'aportar una "reflexió tècnica i acadèmica" al debat sobre la secessió al nostre país.

El president de SiJ no s'equivocava i la Conferència tractà aspectes clau per afrontar allò que a la mateixa introducció Torra anomenà el dia D+1: l'endemà de la independència. Charles E. Ehrlich abordà la qüestió seguint l'experiència del cas kosovar. Segons Ehrlich, un procés secessionista hauria de tenir presents quatre grans aspectes: legitimitat interna, solidesa de les institucions d'autogovern, un lideratge fort del projecte i el respecte a les minories. Patrick Dumberry enumerà les dificultats que presenta la legalitat internacional i recordà els principis de l'opinió emesa pel Tribunal Suprem de Canadà sobre Quebec el 1998; seguint el TS caldria negociar una secessió de "bona fe" encara que aquesta tingués pretensions unilateralistes.

D'altra banda, Dumberry remarcà que en cas de secessió la territorialitat de Catalunya hauria de mantenir-se amb les fronteres autonòmiques actuals seguint el principi internacional de uti possidetis. Ana Stanic fou clara sobre la qüestió de repartiment de béns en un escenari postsecessió; basant-se en l'experiència eslovena recomanà planificar i negociar la divisió de béns i sobretot de deutes. Per a Stanic és clau tenir present que els béns cal poder-los pagar i que la majoria d'aquests duen associat un deute important per finançar-los. Finalment, Carles Boix exposà l'anomenada "via Boix" a la independència que passaria per una declaració d'inici del procés de secessió al Parlament que estaria guiat per una comissió d'experts i caldria referendar posteriorment amb  unes eleccions o una consulta a la ciutadania.

Les reflexions de la sessió d'ahir demostren en certa manera l'evolució de l'independentisme durant la darrera dècada. Si bé aquest no ha aconseguit traduir l'augment de suport en una expressió política forta, sí que ha guanyat terreny dins la societat civil. El debat tècnic i acadèmic, com deia Torra, resultarà imprescindible i casos com el de Quebec o Kosovo ho avalen.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat