Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 7 de d'abril del 2015 | 18:04
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys

Camí del 27S. Tinguem la festa en pau

Tenim un Acord, que ha costat sang, suor i llàgrimes. I ja ha passat el moment de buscar culpables per tres mesos llargs a mata-degolla. Les responsabilitats són àmplies, inclosa l'anomenada societat civil i les seves expressions més conegudes (ANC i Òmnium Cultural), passant per la CUP que hi sucava pa i evidentment fins als protagonistes principals del xoc: CiU i ERC. Ningú va estar a l'alçada.

Més que una proposta o altra sobre la fórmula idònia de com concórrer a les eleccions del 27S --que tot admet discussió-- allò clau és evitar el conflicte intern, les batusses caïnites. Aquest és el pitjor dels escenaris. I és evident, a ulls de tothom, que la proposat llançada de Llista Única, més enllà de la seva potencialitat o no, va provocar una tempesta enorme, fins a paralitzar el moviment independentista més preocupat des d'aquell moment en debatre sobre fórmules electorals i poc o gens interessat en convèncer indecisos i fer proselitisme sobre la bondat de la causa que ens agermana.

Hi ha un Acord, un Acord validat per l'ANC, Òmnium i l'AMI, i pels dos grans líders del moviment independentista. Aquest és l'Acord que Artur Mas va anunciar el 14 de gener, davant tot el país. Un Acord que tancava una baralla que més valdria que ens haguéssim estalviat i que fixava una data en l'horitzó per obtenir un mandat popular per la independència: el 27 de setembre. Mentrestant, anem perfilant un Full de Ruta que les entitats validaven el 13 de març. Un pas més.
Allò clau és evitar el conflicte intern, les batusses caïnites"
Per això mateix és tan xocant que des de determinats sectors, clarament identificats amb una determinada força política, i amb un gran pes en els espais de predicació pública, es pretengui ara sabotejar aquell Acord que tant va costar d'assolir.

Com és possible que tenint tan viu el record de mesos d'enfrontament brutal entre les diferents sensibilitats del moviment, hi hagi un sector que maldi per reobrir un debat superat i que ens abocaria de nou a la batussa general? Com és possible que no hi hagi voluntat de respectar els acords subscrits, de torpedinar amb premeditació i nocturnitat allò que ha permès posar data a la democràcia?
Quan algú deliberadament persegueix rebentar l'Acord, ens porta de cap a l'abisme quan pretén empènyer-nos novament a un litigi"
En tot litigi, quan es signa un Acord (de Pau), la confiança i compromís de les parts només es pot guanyar i mantenir respectant l'Acord subscrit. Quan algú deliberadament persegueix rebentar aquest Acord no només és una burla a la bona fe, és evident que aquest algú ens porta de cap a l'abisme quan pretén empènyer-nos novament a un litigi que seria el pitjor dels escenaris possibles per abordar unes eleccions.

Tinguem la festa en pau. No hi tornem, sisplau. Ara tots en coneixem les conseqüències. Tenim massa feina per endavant i un repte descomunal com per tornar a la batussa. Siguem conscients del que ens estem jugant. No ens podem permetre el luxe de tornar a repetir el mateix error.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat